Korrupcióval vádolják

Svájcban nem indítanak új eljárást a pakisztáni elnök ellen

A svájci hatóságok elutasították, hogy új eljárást indítsanak a hazájában korrupcióval vádolt pakisztáni elnök ellen.

2013.02.10 18:57MTI

Aszif Ali Zardarit, a merénylet áldozatául esett Benazir Bhutto volt miniszterelnök férjét közpénzek elsikkasztásával, svájci bankszámlákra való kimenekítésével vádolták meg, de egy korábbi amnesztiarendelet - amelyet 2007-ben Pervez Musarraf akkori elnök adott ki az emigrációból visszatérő Bhuttóval történt titkos megállapodás alapján -, mentesítést nyújtott a korrupciós vád és eljárás alól Zardari, Bhutto és még 8000 ember részére. 

"A svájciak levelet küldtek, amelyben azt írták, hogy Zardari a nemzetközi jog értelmében mentességet élvez" - közölte Favad Csaudri, a kormánypárt jogászcsapatának tagja. "Ha a hivatalból való távozása után folytatják az eljárást, lehet, hogy addigra az ügy elévül" - tette hozzá. A kormánnyal régóta konfliktusban álló pakisztáni legfelsőbb bíróság 2009 decemberében törölte az amnesztiarendeletet, és azóta követeli a korrupciós eljárás lefolytatását.
 
A bíróság tavaly júniusban leváltotta a tisztségéből Juszif Raza Gilani előző kormányfőt, mert nem volt hajlandó kérni a svájci hatóságoktól a Zardari elleni eljárás folytatását. Utóda, Rádzsa Parvíz Asraf végül az ősszel írt a svájci hatóságoknak, de megemlítette, hogy Zardari elnöki amnesztiában részesült. Zardarit és Bhuttót Svájcban pénzmosás miatt 2003-ban nem jogerősen elítélték. 

Jogerős ítélet az időközben Pakisztánban elfogadott amnesztia miatt azóta sem született. A 180 milliós muzulmán országban, ahol gyakoriak az államcsínyek, és polgári kormányzat még nem töltötte ki ötéves hivatali idejét, május közepén esedékesek az általános választások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.