Moszkva cáfolta ezt

Japán szerint két orosz harci repülőgép megsértette légterét

A japán védelmi minisztérium szerint két orosz harci gép csütörtökön megsértette az ország légterét. Moszkva cáfolta ezt.

2013.02.07 15:08MTI

Josida Josihide japán külügyi szóvivő elmondta, hogy az eset Hokkaido szigetétől északnyugatra, Risiri-szigetnél történt. A két orosz Szu-27-es vadászgép egy percig tartózkodott a japán légtérben. Elfogásukra a japán védelmi erő gépei emelkedtek a levegőbe. A szóvivő hozzátette: nem tudni, hogy a légtérsértés szándékos vagy véletlen volt. A külügyminisztérium az ügyben hivatalos tiltakozást nyújtott be Oroszország tokiói nagykövetségénél.
   
Egy japán minisztériumi tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását, azt mondta, nem tudni, hogy a történtek összefüggésben vannak-e azzal a tokiói kormány által támogatott tüntetéssel, amelyen csütörtökön követelték Oroszországtól a II. világháborúban elfoglalt, a Hokkaido szigetétől keletre fekvő egyik szigetcsoport visszaadását.
   
A Kuril-szigetek négy déli tagjáról: Kunasirról, Iturupról, Sikotanról és Habomairól van szó. Japán e területekre az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. Ezek a szigetek azonban Japánnak a II. világháborúban elszenvedett vereségét követően a Szovjetunióhoz kerültek.
   
Moszkva azonnal cáfolta, hogy gépei behatoltak volna a japán légtérbe. Oroszország egyébként a hét elején, kedden hadgyakorlatot kezdett a Kuril-szigeteknél. A manőverekben a tüzérség, a légierő támadó egységei, a csendes-óceáni flotta hajói és a határőrségnek a Kuril-szigeteken elhelyezett állománya is részt vesz. Az orosz távol-keleti régió különböző fegyvernemeihez tartozó egységek feladatai között szerepel egyebek közt egy elképzelt mentési gyakorlat is: egy szerencsétlenül járt orosz hajó felkutatása és mentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.