Kapitányát őrizetbe vették

A japán parti őrség feltartóztatott egy kínai halászhajót

A japán parti őrség feltartóztatott szombaton egy kínai halászhajót azzal az indokkal, hogy törvénytelenül halászott Japán kizárólagos gazdasági övezetében, Okinava térségében - közölték a parti őrség illetékesei.

2013.02.02 09:23MTI

A Mijako-szigettől 45 kilométerre északkeletre tartózkodó halászbárkára a japán parti őrség egyik repülőgépe figyelt fel, és értesítette a parti őrség hajóit, amelyek a helyszínre siettek. A hajó korallokat gyűjtött a térségben.

Tokiói tájékoztatás szerint a kínai hajó fedélzetén 13 matróz volt, s mindnyájan kínai állampolgárok.

Kína fukuokai főkonzulátusa szerint a halászhajó kapitányát és a személyzet két tagját Mijako-szigetre szállították és őrizetbe vették. A japán parti őrség szerint a hajó kapitánya megsértette a japán gazdasági övezetre vonatkozó halászati törvényeket, s ezért vették őrizetbe.

A mostani incidensnek semmi köze a Szenkaku-szigetcsoport körüli japán-kínai viszályhoz. Tokió és Peking régóta vitázik azon, hogy kihez tartozik a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport. A két ország vitája szeptemberben mérgesedett el, miután a tokiói kormány megvásárolta a szigetcsoport három tagját egy japán magántulajdonostól.

A szigetek környékén az utóbbi hónapokban mindennapossá váltak a kínai járőrözések, ezért Japán a napokban úgy döntött, hogy 12 hajóból álló, két helikopterhordozót is magában foglaló különleges egységet küld a térségbe a szigetek védelmére.

Abe Sindzó japán kormányfő szombaton fogadkozott, hogy országa minden eszközzel megvédi a lakatlan szigetcsoportot a kínai fenyegetésektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.