Elkötelezettség a béke mellett

Kerry felhívta Netanjahut és Abbászt is telefonon

John Kerry új amerikai külügyminiszter a Közel-Kelet békéje iránti elkötelezettsége jeléül vasárnap telefonon beszélt Bemjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

2013.02.04 07:35MTI

A miniszter Netanjahuval beszélve hangsúlyozta személyes elkötelezettségét az izraeliek és a palesztinok közötti tartós béke mellett, valamint hogy Barack Obama elnök támogatja Izrael jogát a biztonságra" - mondta Victoria Nuland szóvivő. Kerry "fontos lépésként méltatta", hogy Izrael a héten részben feloldotta a palesztinoknak járó vám- és adóbevételek zárlatát, és Netanjahu 400 millió sékel (100 millió dollár) átutalását engedélyezte a Palesztin Hatóságnak - tette hozzá, illetve, mint mondta Iránról és Szíriáról is esett szó.

Izrael tavaly novemberben, a palesztinok ENSZ-státusának magasabb szintre emelésének megtorlásául állította le a pénzek átutalását a palesztinoknak.

Az izraeli miniszterelnök szóvivője megerősítette a telefonbeszélgetés tényét, de tartalmáról nem beszélt.

Abbásszal beszélve az amerikai külügyminiszter szintén hangsúlyozta a közel-keleti béke melletti elkötelezettségét, és megígérte: azon lesz, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá a Palesztin Hatóságnak szánt költségvetési támogatásokat.

A palesztin elnök egyik tanácsadója a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: Kerry fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz a zsákutcába jutott közel-keleti béketárgyalások újraindítása érdekében, és reméli, hogy nemsokára találkozhat Abbásszal, bár ennek időpontját még nem tűzték ki.

Nuland nem volt hajlandó sem megerősíteni, de cáfolni azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint Kerry első hivatali útja a térségbe vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.