Árvíz Mozambikban

150 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát

Több mint 150 ezer ember menekült el otthonából a Mozambik déli részét sújtó árvizek miatt, és a hatóságok most az északi országrész miatt aggódnak, ahol újabb esőzések várhatók.

2013.01.28 19:45MTI

Hivatalos adatok szerint 150 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a Limpopo folyó alsó folyásánál – közölte Patricia Nakell, az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) mozambiki szóvivője. A délkelet-afrikai országban legalább negyvenen haltak meg két hét alatt, mintegy harmincan az utóbbi napokban a Limpopo völgyében. 

Az ár elől tízezrével menekültek el az emberek a magasabban fekvő vidékekre, ahol segélyszervezetek átmeneti táborokat állítottak fel. A víz szintje magasabb volt a 2000. évi nagy árvízinél, amikor nyolcszázan haltak meg és milliók maradtak fedél nélkül. A mozambiki hatóságok hétfőn figyelmeztettek, hogy újabb esőzések okozhatnak árvizeket az ország középső és keleti részében, többek között a Zambézi medencéjében. 

A hatóságok a limpopói árvízre is előre figyelmeztettek, de sokan - a fosztogatóktól tartva - nem hallgattak rájuk. Segélyszervezetek hétfőn beismerték, hogy nehézségekbe ütközött a válság megoldása. A mentésre irányuló erőfeszítéseket az ENSZ koordinálja civil szervezetekkel és a mozambiki katasztrófavédelemmel közösen. 

Mindenekelőtt sátrakra és ivóvízre van szükség, de kellenek fertőtlenítőszerek, szúnyogirtók, konyhai eszközök és takarók is, mire a családok néhány hét múlva visszatérnek otthonukba – mondta Katherine Müller, a vöröskereszt szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.