Forradalomellenes médiakapcsolataik miatt?

Őrizetbe vettek 11 újságírót Iránban

Őrizetbe vettek legalább 11 újságírót Iránban, mert azzal vádolják őket, hogy együttműködtek külföldi székhelyű, perzsa nyelvű "ellenséges" médiumokkal.

2013.01.28 12:44MTI

Iránban, ahol öt hónap múlva tartanak elnökválasztást, a vallásos vezetés fokozni látszik a sajtóra nehezedő nyomást. Az letartóztatott újságírók a vád szerint a "forradalomellenes" médiával ápoltak kapcsolatokat.
   
Iránban már jó ideje nem működhet szabadon a sajtó, de az utóbbi években különösen szigorúan lépnek fel az ellenzéki médiumok és újságírók ellen a hatóságok megsértésének vádjával. A legutóbbi fejlemények arra utalnak, hogy a hatalom egyre szigorúbb, és már egyáltalán nem tűri az ellenzéki véleményt.
   
Golámhoszein Mohszeni-Edzsei iráni főügyész a múlt héten figyelmeztetett: az az újságíró, aki kapcsolatba lép "az ellenséges külföldi médiával", azt megbüntetik.
   
Teherán rendszeresen azzal vádolja az Amerika Hangja (VOA) rádiót és a BBC perzsa nyelvű szolgálatát, hogy az amerikai, illetve a brit hírszerzés eszközei, valamint az iráni vezetés szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia felfordulást akar szítani az ország vallási vezetői hatalmának megdöntésére. Több újságírót megvádoltak, hogy együttműködnek Irán "ellenségeivel".
   
Az iráni lakosságból sokan hallgatják, nézik a BBC és a VOA adásait annak ellenére, hogy tilos a műholdvevő antennák használata, és a hatóságok megpróbálják zavarni a földi sugárzású adók hullámait.
   
Az érintett főszerkesztők elmondták az AP-nek nyilatkozva, hogy a szóban forgó újságírókat - köztük négy nőt - vasárnap vették őrizetbe. Név szerint megnevezték őket. Arról nem voltak hajlandóak beszélni, hogy a hatósági vádak szerint az illetők - négy napilap, egy hetilap és az ILNA félhivatalos hírügynökség munkatársai - mely külföldi médiumokat látták el információkkal. Az újságírók közül egyesek már ültek börtönben a hatalmat bíráló írásaik miatt, amelyek külföldön működő iráni ellenzéki médiumokban jelentek meg. A korábban bebörtönzött nőket feminista tevékenységért büntették meg.
   
Szintén hétfőn jelentette az ISNA félhivatalos hírügynökség, hogy blokkolják a Tabnak című hírportált, amely közel áll Mohszen Rezai konzervatív politikushoz. A honlap blokkolásának okát nem közölték. Rezai egykor a Forradalmi Gárda elitalakulat parancsnoka volt. 2009-ben indult az elnökválasztáson, és harmadik lett. Panaszt nyújtott be a választáson tapasztalt szabálytalanságok miatt, de nem sokkal később visszavonta ezt. Idén nyáron is lesz elnökválasztás az országban.
   
Az iráni igazságszolgáltatás 2000 óta legalább 120 reformpárti újságot tiltott be, és több tucatnyi szerkesztőt, illetve írót bebörtönzött a hatóságok megsértése vádjával.

Irán - Törökország és Kína mellett - a világ azon országai közé tartozik, ahol a legtöbb újságíró kerül börtönbe. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi jogvédő csoport szerint a perzsa államban tavaly év végén 45 újságíró volt rács mögött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.