Leleplezte társait

Harminc hónapot kapott kiszivárogtatásért egy volt CIA-ügynök

Harminc hónap börtönbüntetésre ítélt egy amerikai bíróság egy volt CIA-ügynököt pénteken, mert illetéktelenek előtt leleplezte titkos műveletekben részt vevő társait.

2013.01.25 19:37MTI

John Kiriakoura a titkosszolgálati alkalmazottak személyiségvédelmére vonatkozó törvény alapján mondták ki az ítéletet. Huszonhét év óta először fordult elő, hogy valakit e törvény alapján, CIA-ügynökök nevének elárulásáért börtönbüntetésre ítéltek. 

Kiriakou 2004-ig volt a CIA alkalmazottja, és három évvel az ügynökségtől való távozása után a nagy nyilvánosság elé tárta, hogy részt vett Abu Zubajda al-Kaida vezér vízbefojtásos technikával történő vallatásában. A kínzásnak számító módszer lényege, hogy a lekötözött rab fejére vászonzsákot húznak és vízzel locsolják. 

A fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák. Interjúi során Kiriakou egy újságírónak elárulta több kollégája nevét. Az újságíró továbbadta az információt egy olyan ügyvéd munkatársának, aki a guantánamói amerikai támaszponton őrzött, terrorizmussal gyanúsított embereket képviselt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.