Szombathely

A határ menti együttműködésről tárgyalt Hans Niessl és Hende Csaba

A határ menti együttműködésről, a két ország közötti közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről folytatott megbeszélést Hans Niessl, az ausztriai Burgenland tartományfőnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Szombathelyen.

2013.01.25 18:18MTI

Hende Csaba a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélés napirendjén elsősorban olyan kérdések, fejlesztések szerepeltek, amelyek a határ mentén élők mindennapi életét és kapcsolattartását kívánják szolgálni. 

A miniszter tájékoztatása szerint szó esett például arról: egyformán fontosnak tartják, hogy Szombathely és Oberwart (Felsőőr) között kiépüljön egy vasútvonal, továbbá támogatják azt is, hogy az S31-es autóút továbbépüljön, és 2014-re négysávos út kösse össze Oberpullendorfot (Felsőpulyát) és Kőszeget. Ehhez a magyaroknak kell a megfelelő határmetszéspontot megtalálniuk. 

Hende Csaba kitért arra, hogy a megbeszélésük előkészítéseként is szolgált Orbán Viktor miniszterelnök és Hans Niessl találkozójának, amelyre közlése szerint hamarosan sor kerül. A honvédelmi miniszter szólt arról is: közös magyar-osztrák program lehet a volt határátkelőhelyek épületeinek lebontása, azok ugyanis lassítják a határátkelést, és ez érzelmi okokból is fontos lenne, növelné a szabadság és az összetartozás érzetét. 

Hans Niessl a sajtótájékoztatón elmondta: Orbán Viktor kormányfővel a 2020-ig szóló együttműködés lehetőségeiről kíván tárgyalni. Magyarország és Ausztria között már eddig is szoros volt az együttműködés például a természetvédelmi területek, a turizmus fejlesztése, a világörökség megóvása, a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztése területén. 

A megbeszélésről kiadott írásos összegzés szerint Hende Csaba és Hans Niessl megbeszélésén szó volt arról is, hogy a meglévő 32 határátkelőhely mellett Ausztriával egyetértésben 32 új határátlépési pontot szeretnének kialakítani. Erősítenék a határon átnyúló mobilitást a vasúti utastájékoztatás és a kerékpáros turizmus fejlesztésével is, mindezek mellett fokoznák az együttműködést, közös projekteket valósítanának meg a katasztrófavédelem területén is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.