Pakisztáni származású

Mumbai merényletek: harmincöt évre ítéltek egy amerikait

Harmincöt évi börtönre ítélt egy chicagói bíróság helyi idő szerint csütörtökön egy pakisztáni származású amerikai állampolgárt, aki beismerte, hogy ő derített fel célpontokat a 2008 végén az indiai Mumbaiban (Bombay) elkövetett véres merényletekhez.

2013.01.25 11:37MTI

Az 52 éves David Coleman Headleyt - aki Daúd Giláni néven született pakisztáni apa és amerikai anya gyermekeként - 2009-ben tartóztatták le. A következő évben a bíróság előtt bűnösnek mondta magát 12 vádpontban, köztük középületek felrobbantására és gyilkosságra szőtt összeesküvésben. A mumbai terrorcselekményeknek 166 halottjuk és több száz sebesültjük volt.

A vádlott 2010-től együttműködött az amerikai nyomozó hatóságokkal és külföldi hírszerző szolgálatokkal, hogy elkerülje a halálbüntetést és a kiadást Indiának, Pakisztánnak vagy Dániának. Az utóbbi ország azért kereste, mert bevallottan ott is végzett felderítő munkát a Jyllands-Posten című - a muzulmán világban nagy felháborodást keltő Mohamed-karikatúrákat először közlő - lap ellen tervezett merénylethez. Erről utóbb letettek a terroristák.

Szalman Kursid indiai külügyminiszter pénteken országa "némi csalódottságát" hangoztatta a szerinte enyhe ítélet miatt. Mint mondta, "a 35 év csak a kezdet, folytatjuk erőfeszítéseinket azért, hogy kiadják Indiának, és itt is bíróság elé álljon". Meggyőződése szerint Headley "komolyabb és súlyosabb" büntetést kapott volna, ha ügyét Indiában tárgyalják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.