Dulakodás alakult ki

A rendőrség verte szét az athéni metródolgozók ülősztrájkját

A görög rendőrség megrohamozta péntek hajnalban az athéni metróhálózat fő remízét, és szétoszlatta az ott sztrájkoló dolgozókat, akik szembeszegültek az őket munkafelvételre kötelező előző napi kormányrendelettel.

2013.01.25 09:59MTI

Egy rendőrségi illetékes közlése szerint dulakodás alakult ki, miután a rohamrendőrök hajnali 4 órakor egy fémkapun át behatoltak a remízbe, és előállítottak tucatnyi dolgozót. Csütörtök éjszakára körülbelül 90 sztrájkoló dolgozó barikádozta el magát az épületben.

Egy nőt könnyebb sérülésekkel kórházba kellett vinni - tette hozzá a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, de hangsúlyozta, hogy egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. Az akció közben rohamrendőrök elzárták a kocsiszín bejáratához vezető utat több száz ember előtt, aki a sztrájkolók támogatására gyűlt össze.

A görög kormány csütörtökön ellenőrzése alá vonta az athéni metrót, hogy büntetés terhe mellett kötelezhesse a dolgozókat nyolcadik napja tartó sztrájkjuk beszüntetésére. A büntetés lehet csak elbocsátás, de öt évig terjedő börtönbüntetés is.

A szakszervezetek azonban válaszul péntekre újabb munkabeszüntetést hirdettek, amiben szolidaritásul minden tömegközlekedési ágazat dolgozói részt vesznek, így pénteken várhatóan megbénul a tömegközlekedés a görög fővárosban.

A metródolgozók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a közalkalmazotti bértábla szerint akarja fizetni őket, ami 25 százalékos fizetéscsökkentést jelentene nekik. A kormány azzal érvel, hogy sok tömegközlekedési dolgozónak nagyobb a fizetése, mint akár az egyetemi tanároké.

A metrósztrájk a legújabb próbatétele a konzervatívok vezette, ingatag athéni kormánykoalíciónak a görög pénzügyi válság közepette. A külföldi hitelezők pénzügyi segítségéért cserébe a kormánynak megszorító intézkedéseket kell bevezetnie, a szakszervezetek azonban heves ellenállást tanúsítanak.

A "békebeli rendkívüli helyzetekben" alkalmazott, úgynevezett civil mozgósítási törvényt eddig kilencszer alkalmazták Görögországban a katonai diktatúra 1974-es megdöntése óta, az utóbbi két évben pedig - a megszorító intézkedések miatti sztrájkokkal kapcsolatban - háromszor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.