Az Új Komeito "fontos erő"

A kisebbik japán kormánypárt vezetője Pekingben tárgyal

Peking reméli, hogy a kisebbik japán kormányzó párt, az Új Komeito vezetője elősegítheti a kínai-japán kapcsolatok javítását.

2013.01.24 14:14MTI

Jang Csie-cse kínai külügyminiszter hangoztatta, hogy az Új Komeito "fontos erő" Japánban, politikája baráti Kínával. Utalt arra is, hogy a pártelnök olyan időszakban érkezett a kínai fővárosba, amikor szükség van a kapcsolatok előmozdítására.
 
Jamagucsi jelezte, látogatásának az a célja, hogy átadja a japán kormányfő, Abe Sindzó levelét Hszi Csin-pingnek, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárának, jövőbeni államelnöknek. A japán médiajelentésekből rendre az világlik ki, hogy a kedden négy napra Kínába érkezett Jamagucsi programja nem véglegesített, így nem tisztázott még, hogy lesz-e a találkozó közte és a KKP első embere között. 

Jamagucsi a japán kormányzó politikai erők első vezető tisztségviselője, aki Pekingbe látogatott azóta, hogy tavaly szeptemberben kiéleződött a vita a kelet-kínai-tengeri Tiaojü (japánul Szenkaku) szigetcsoport hovatartozásáról. A japán politikus, aki a Kínai-japán Baráti Társaság meghívására érkezett Pekingbe, már találkozott Tang Csia-Hszüen volt külügyminiszterrel, a baráti társaság elnökével és Vang Csia-zsujjal, a KKP nemzetközi kapcsolatainak miniszteri rangú vezetőjével. 

Sajtóértesülések szerint a Tanggal folytatott megbeszélésén Jamagucsi kifejezésre juttatta: Abe Sindzó komolyan reméli, hogy sikerül a két ország közötti kapcsolatokat javítani, s a japán kormányfő békét szeretne országaik között és az egész térségben. Mint mondta, a miniszterelnök átfogóan tekint a Japán és Kína közötti stratégiai kapcsolatokra. Úgy tudni, a területi viták konkrétan nem kerültek szóba, de Tang arról biztosította vendégét, hogy Kína egy mindkét fél számára előnyös viszony kialakításában érdekelt Japánnal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.