Elhalasztották a meghallgatását

Lélegzetvételnyi időhöz jutott a korrupcióval vádolt pakisztáni kormányfő

Jövő hét szerdára halasztotta a legfelsőbb bíróság a korrupcióval vádolt pakisztáni kormányfő meghallgatását.

2013.01.17 20:16MTI

A bejelentésre azután került sor, hogy a pakisztáni korrupcióellenes hatóság (NAB) közölte: nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték Rádzsa Parvíz Asraf letartóztatására. A legfelsőbb bíróság keddi végzésében határozott 16 ember, köztük a pakisztáni miniszterelnök azonnali letartóztatásáról. A vádak 2010-re nyúlnak vissza, amikor az akkor energia- és vízügyi miniszterként tevékenykedő Asraf a vád szerint kenőpénzért cserébe különböző energetikai projektekre adott engedélyt. 

A kormányfő tagadja bűnösségét és "alkotmányellenesnek" minősítette a bírósági végzést. Mindeközben a pakisztáni főváros, Iszlámábád központjában befejeződni látszik a fővárost megbénító, négy napja tartó tömegtüntetés, miután a demonstrációt meghirdető Muhammad Tahir ul-Kadri hitszónok csütörtökön közölte: sikerült megállapodni a kormánnyal. 

Hírügynökségi jelentés szerint az egyezség értelmében a kormány beleegyezett, hogy a 342 tagú Nemzetgyűlést még a március közepén lejáró mandátuma előtt feloszlassák. Így elég idő lesz ahhoz, hogy a politikusokat "átvilágíthassák", s megállapíthassák, esetükben nincs-e a jelöltséget kizáró ok. (Ul-Kadri korábban választási reformot követelt, hogy megakadályozzák korrupt politikusok indulását.) S arról is megállapodtak, hogy a választásokat megelőző időben Pakisztánt irányító ügyvivő kormány tagjait az összes párttal való konzultáció után nevezik ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.