Párizsban ölték meg őket

Több mint 50 ezer ember vett részt a meggyilkolt kurd aktivisták temetésén

Több mint ötvenezer ember vett részt kedden Diyarbakir török városban a Párizsban meggyilkolt három kurd aktivista nő temetési szertartásán.

2013.01.17 18:14MTI

A három áldozatot egy héttel korábban találták holtan Párizs keleti részén, a kurd intézetben, mindhármukkal fejlövés végzett. Egyikük, Sakine Cansiz a Törökországban fegyveres harcot is folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) alapító tagja volt. 

A PKK-hoz közeli Firat hírügynökség akkor úgy értesült, hogy egy másik áldozat a brüsszeli székhelyű Kurdisztáni Nemzeti Kongresszus politikai csoportjának párizsi képviselőjeként tevékenykedett. 

Sokak szerint ez a merénylet kísérlet volt arra, hogy kisiklassák a kormány és a börtönbüntetését töltő Abdullah Öcalan vezette PKK közötti tárgyalásokat. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a hármas gyilkosság után nyugalomra intett mindenkit, amíg a nyomozás eredményei nem ismeretesek. 

A dél-anatóliai városban kedden tartott temetési szertartáson Selahattin Demirtas, a Béke és Demokrácia Párt (BDP - a kurd kisebbség legális mozgalma) vezetője, a tömeg előtt mondott beszédében maga is így fogalmazott: ez a gyilkosság nem fogja letéríteni a kurdokat a béke keresésének útjáról. 

"Támogatjuk az Öcalan vezette tárgyalásokat, az itt összegyűlt tömeg a bizonyíték erre. Most a békének jött el az ideje" - mondta a kurd politikus. A Kurdisztáni Munkáspárt, amelyet több nemzetközi szervezet és nyugati ország terrorszervezetnek tekint, 28 éve harcol a török fennhatóság ellen. Az összecsapásokban becslések szerint több mint 40 ezren haltak már meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.