Lőfegyvervédelmi törvény

A fegyvertartás szigorítását biztosító szövetségi ügynökök letartóztatását javasolja egy képviselő

Olyan törvénytervezet beterjesztésére készül egy texasi helyi képviselő, amely alapján letartóztathatják azokat a szövetségi tisztségviselőket, akik az állam területén megpróbálnának érvényt szerezni a lőfegyvertartás szabályainak szigorításáról meghozandó szövetségi törvényeknek vagy elnöki rendeleteknek.

2013.01.16 09:04MTI

A Steve Toth republikánus képviselő által beterjesztendő, úgynevezett lőfegyvervédelmi törvény értelmében Texasban érvénytelennek tekintenék azokat a szövetségi intézkedéseket, amelyek értelmében visszaállítanák a félautomata fegyverek vásárlásának tilalmát vagy korlátoznák a tölténytárak befogadóképességét. 

"Ha egy szövetségi tisztségviselő Texasba jön, hogy érvényt szerezzen egy szövetségi kormányzati utasításnak, akkor az a személy büntetőeljárás alanyává válik" - jelentette ki Toth a WOAI rádiónak. Steve Toth elképzelése szerint mindazokra, akik megpróbálják betartatni a jövőbeni szövetségi fegyverkorlátozást, 50 ezer dollárig terjedő bírságot és 5 évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. 

A képviselő a törvényjavaslat beterjesztése előtt konzultálni kíván még az állam republikánus főügyészével, Greg Abbottal, aki maga is kilátásba helyezte, hogy szembe akar helyezkedni a decemberi newtowni vérfürdő nyomán életbe léptetendő a szövetségi intézkedésekkel. "A mi felelősségünk, hogy ellenálljunk, ha Obama király megsérti a törvényeket" - nyilatkozott Steve Toth. 

A képviselő törvényjavaslata várhatóan összeütközésbe kerül majd az amerikai alkotmánnyal, amelynek a szövetségi jogszabályok primátusáról rendelkezik az állami szintűekkel szemben. Az alaptörvény második módosítása értelmében ugyanakkor "nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani". 

Wyoming után Texas a második olyan amerikai állam, amelyben komolyabb formában felmerült, hogy iktassák törvénybe a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi jogszabályok és elnöki rendeletek alól való mentesség elvét. 

Barack Obama elnök szerdán ismerteti, hogy milyen rendeletekkel kísérel meg gátat szabni a fegyveres erőszak terjedésének. Az államok közül elsőként kedden New Yorkban szigorították a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat és mintegy 10 másik állam vett fontolóra hasonló lépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.