"Építő jelleggel"

Iráni-argentin konzultációt folytattak az 1994-es merénylet tetteseinek felelősségre vonásáról

Az iráni és az argentin külügyminiszter január 3-án Zürichben "építő jellegű" konzultációkat folytatott arról, miként rendezhetné a két ország az 1994-ben Buenos Airesben egy zsidó önsegélyező szervezet ellen elkövetett merénylet miatti nézeteltéréseit.

2013.01.09 12:31MTI

Ali Akbar Szálehi, az iráni és Héctor Timerman, az argentin diplomácia vezetője a teheráni külügyminisztériumi bejelentés szerint "rendkívül konstruktív" megbeszélést folytatott a svájci városban arról, milyen lehetőség van bírósági eljárást indítani az említett merénylet feltételezett felelősei ellen. 

"Remélem, hogy e megbeszélések kedvező eredményre vezetnek" - jelentette ki nyilatkozatában Szálehi. Az Argentin Izraelita Önsegélyező Egylet székháza ellen elkövetett 1994-es merénylet 85 halálos áldozatot követelt és 300 ember sebesülését okozta.

Argentin vizsgálóbírók 2006-ban hivatalosan Iránt és a libanoni síita Hezbollah szervezetet vádolták az akció megszervezésével, sőt nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérték az akkori iráni kormány legfőbb tisztségviselői, köztük Ali Rafszandzsáni akkori elnök és a ma védelmi miniszteri posztot betöltő Ahmad Vahidi ellen. Teherán mind a mai napig tagadja, hogy bármi köze lett volna a merénylethez. 

Mindenesetre Irán és Argentína 2012 októberében tárgyalásokat kezdett egy olyan "igazságügyi mechanizmus" kialakításáról, amely összhangban van mindkét ország jogrendszerével. Izrael és az argentin zsidó közösség ugyanakkor nem rejtette véka alá aggodalmát, hogy ezeken a tárgyalásokon esetleg feláldozhatják a merénylet áldozatainak az érdekeit (például a kártérítési követeléseket illetően) a diplomáciai szempontok miatt. 

A mintegy 300 ezer főt számláló argentínai zsidó közösség a legnépesebb Latin-Amerikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.