40-et még nem tudtak megfékezni

Több mint száz erdőtűz pusztít Ausztráliában

A legmagasabb fokú készültségbe helyezték a tűzoltóságot Ausztrália legsűrűbben lakott, délkeleti részén, ahol kedden a rekordmeleg és az erős szél miatt mintegy 130 erdőtűz keletkezett, ebből negyvenet még nem tudtak megfékezni.

2013.01.08 15:04MTI

A hatóságok Új-Dél-Wales szövetségi állam négy körzetében "katasztrofális" tűzveszélyre figyelmeztettek. Ez a besorolás a lehető legrosszabb: azt jelenti, ha tűz üt ki, kontrollálhatatlanul terjedni kezd, és a lakosságnak azonnal menekülnie kell.

Kedden az ország délkeleti részén több helyütt 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, volt, ahol a 45 fokot is elérte, a szél pedig óránként 70 kilométeres sebességgel fúj.

Shane Fitzsimmons, az új-dél-walesi tűzoltóság vezetője helyi idő szerint kedd délután elmondta: egyelőre nem tudnak áldozatokról és leégett házakról, a lángok ugyanakkor már 55 ezer hektárnyi területet felperzseltek. A tüzek megfékezésén több ezer tűzoltó dolgozik.

Kedden Ausztrália történetében először zárva tartottak a délkeleti országrészben a nemzeti parkok, a kempingezőket pedig hazaküldték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.