Az ausztráliai hőhullám miatt

Sydney körzetében is megnövekedett a tűzveszély

Fokozott óvatosságra intette hétfőn az Ausztráliához tartozó Tasmania és Új-Dél-Wales államok lakosságát Julia Gillard kormányfő az országban napok óta tartó és a héten is folytatódó rendkívüli hőség és a megnövekedett tűzveszély miatt.

2013.01.07 17:18MTI

Pénteken és szombaton helyiek és turisták százai kényszerültek lakhelyük elhagyására Tasmania szigetén az erős szél és a nagy hőség okozta erdőtüzek miatt. A rendőrség közölte: egyelőre nem tudnak halálos áldozatokról. Julia Gillard hétfőn a sziget fővárosába, Hobartba látogatott, ahol kijelentette: minden segítséget megadnak a bajbajutottaknak.
 
A helyi hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban mintegy száz ház égett ki, és körülbelül 30 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok. Tasmania után az ország legsűrűbben lakott délkeleti részén, Új-Dél-Wales szövetségi államban is jelentősen megnőtt a tűzveszély, tekintettel a nagy hőségre.
 
Az állam fővárosában, Sydneyben hétfőn 42 Celsius-fokot mértek. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint a következő napokban sem várható a hőség enyhülése, és kedden akár 43 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A hétfői az utóbbi 150 év harmadik legmelegebb napja volt az ausztrál metropoliszban. "A holnapi nem egy szokványos nap lesz" - figyelmeztetett hétfőn Barry O'Farrell új-dél-walesi kormányfő. 

"Soha nem volt még államunkban olyan tűzveszély, mint amire holnap lehet számítani" - tette hozzá. A politikus elrendelte a nemzeti parkok bezárását és megtiltotta a tűzrakást a kempingekben. A térségben a napokban 90 bozóttűzről érkezett jelentés. Ausztrália 23 milliós lakosságának több mint fele - 13 millió fő - Victoria és Új-Dél-Wales szövetségi államokban él.
 
Az országban az évnek ebben a szakában gyakoriak az erdőtüzek. 2009-ben csak Victoria államban több száz tűz lobbant fel, ezeknek összesen 173 halálos áldozata volt, és több mint kétezer ház semmisült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.