Acélrudakkal, fáklyákkal, kövekkel és üvegekkel

Újabb zavargások voltak Belfastban

Zavargások törtek ki vasárnap éjjel Belfastban, immár az egymást követő negyedik éjszaka.

2013.01.07 08:25MTI

Vasárnap késő este egy csapat fiatal acélrudakkal, fáklyákkal, kövekkel és üvegekkel támadt járőröző rendőrökre az északír főváros keleti részén. Ezzel egyidejűleg Belfast több más negyedéből is randalírozásról érkezett hír.

Nem sokkal korábban politikusok és az egyházak képviselői arról tárgyaltak, hogyan lehetne véget vetni a csütörtökön kitört zavargásoknak. Megfigyelők szerint amíg az egyeztetésekbe nem vonják be az utcai megmozdulások szervezőit, addig aligha lehet elejét venni az összecsapásoknak, amelyekben eddig 52 rendőr megsebesült, és 70 embert őrizetbe vettek.

Terry Spence, az északír rendőrszakszervezet vezetője szerint az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) nevű protestáns félkatonai szervezet tagjai beszivárogtak a tüntetők közé, és a saját céljaikra próbálják kihasználni a megmozdulásokat.

A Londonhoz hű protestánsok a belfasti városvezetés december elején meghozott döntése ellen tiltakoznak, amely szerint a brit zászlót - amely 1906 óta lobog a városházán - a jövőben nem mindennap, hanem csak különleges alkalmakkor, évente 17-szer tűzik ki az északír hivatali épületekre. A döntést a köztársaságpárti ír katolikusok kezdeményezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.