Az esetleges törvénymódosítások

Amerikai lap: Obama a fegyvertörvények átfogó szigorítását tervezi

Barack Obama amerikai elnök egy sajtóértesülés szerint átfogó intézkedéseket tervez a fegyvertörvények szigorítására, és nem csupán a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmának visszaállítására törekszik.

2013.01.06 08:25MTI

A 26 halálos áldozatot követelő newtowni iskolai vérengzés után decemberben felállított, Joe Biden alelnök vezette munkacsoport a The Washington Post című lap szombati beszámolója szerint komolyan mérlegeli, hogy a jövőben kötelezővé tennék minden fegyvervásárlásnál a vevő hátterének ellenőrzését. Emellett országos nyilvántartást vezetnének minden fegyvereladásról és viszonteladásról.
   
További lépésként megerősítenék a (fegyvert tartók) mentális egészségére vonatkozó ellenőrzéseket, és súlyosabb büntetésekkel sújtanák a különböző, például az iskolák környékére vonatkozó fegyverviselési tilalmak megsértőit, ahogy azokat is, akik kiskorú kezébe adnak fegyvert - írja a lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
   
Az egyik forrás szerint a Biden vezette munkacsoport az esetleges törvénymódosítások mellett számos olyan intézkedést is tervez, amelyhez nincs szükség a kongresszus jóváhagyására.
   
A változtatások érdekében a Fehér Ház olyan stratégián dolgozik, amelynek keretében megkerülnék a fegyvervásárlást támogató és propagáló amerikai fegyvertartók szövetségét (National Rifle Association - NRA), megszereznék viszont a korlátozásokhoz a Wal-Mart áruházlánc és más nagy fegyverforgalmazók támogatását oly módon, hogy az az üzletnek is hasznára váljon.
   
Barack Obama elnök a newtowni ámokfutás után néhány nappal második elnöki mandátuma egyik kulcsfeladatának nevezte a fegyvertartás visszaszorítását az államokban.
   
Már akkor azt hangoztatta, hogy a lakosság birtokába került lőfegyverek útját nyomon kell követni, és szigorúbban ellenőrizni kell a fegyvert vásárolni szándékozó polgárok indokait. Nem szabad lehetővé tenni, hogy az emberek illetéktelenül fegyverhez jussanak, és meg kell szüntetni a fegyvereladásokkal kapcsolatos szabályozás esetleges hiányosságait. Ismét felszólított arra, hogy vezessék be újra a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmát. Kiállt ugyanakkor "az ésszerű korlátok" közötti fegyverbirtoklás joga mellett.
   
Jelezte, hogy 2013-ban jogszabály készül majd a fegyvertulajdonosok szellemi, egészségi állapotára vonatkozóan is. A fegyverellenőrzés szigorítása nem az egyetlen lehetőség az előrelépésre - jelezte, úgy fogalmazva, hogy a szellemi egészséget szolgáló gondozáshoz "ugyanolyan könnyűvé kell tenni a hozzájutást, mint a fegyverekhez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.