Meglehetősen ittasnak látszott

Három halott, két sebesült - utcán lövöldözött egy svájci faluban

Egyelőre ismeretlen okból utcai járókelőkre lövöldözött egy férfi szerda este Svájcban, Wallis kanton egy falujában. A rendőrség közleménye szerint három embert megölt, kettőt megsebesített.

2013.01.03 08:07MTI

A szemtanúknak a svájci sajtóban megjelent beszámolói szerint a 30 év körüli elkövető helybéli volt, és meglehetősen ittas a lövöldözés idején.

A hatóságokat este, közép-európai idő szerint 20 óra 50 perckor riasztották azzal, hogy egy ismeretlen a helybeliekre lövöldözik, többen megsebesültek. A rendőrség járőre, a kantoni különleges egységgel megerősítve, a helyszínre érkezve rövid idő alatt semlegesítette a "feltételezett elkövetőt". A tettes egyébként a kiérkező rendőröket is megfenyegette fegyverével. Őrizetbe vételekor ő is megsebesült, kórházba szállították.



A hatóságok a nevét egyelőre nem közölték, és azt sem, hogy milyen indítékok vezették tettét.

A 20Minutes svájci internetes oldal értesülései szerint a férfinál egy rohamfegyver volt. Egy helyi étterem tulajdonosa elmondta, hogy a tettes az este folyamán sokat ivott.

Svájcban tavalyelőtt februárban tartottak népszavazást a fegyvertartás megszigorításáról, amelyet azonban a választók többsége elutasított. A fegyvertartás szigorítását az egyházak és nőket tömörítő csoportok javasolták. Meg akarták tiltatni, hogy a katonai szolgálatra alkalmas férfiak otthon tartsák fegyverüket, és a nem katonai lőfegyverek beszerzését is nehezebbé kívánták tenni. Azzal érveltek, hogy a svájci háztartásokban meglévő 2,3 millió, zömében katonai lőfegyver számának csökkentése elősegítené a családi erőszak visszaszorítását és a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok számának csökkentését. A berni kormány a javaslat ellen volt, mondván, hogy a meglévő törvények elegendőek a biztonság szavatolásához.

Svájcban átlagban mintegy 1300 öngyilkosságot követnek el évente lőfegyverrel, de hogy pontosan mennyi ezek közül a katonai fegyverrel végrehajtott cselekmény, arra nézve nincs pontos adat. A gyilkosságokban nincs túl nagy szerepük a lőfegyvereknek: 2009-ben összesen 24 esetben öltek lőfegyverrel, vagyis 100 ezer lakosra 0,3 így elkövetett gyilkosság jutott, míg például az Egyesült Államokban 2007-ben 4,2-es volt az arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.