Költségvetési vita

Az amerikai republikánus képviselők letettek módosítási szándékukról

Az amerikai republikánusok kedd este letettek arról, hogy további kiadáscsökkentésekkel módosítsák az úgynevezett "költségvetési szakadék" elkerüléséről szóló megállapodást, és úgy döntöttek szavazásra bocsátják a szenátusban már elfogadott kompromisszumos változatot.

2013.01.02 07:30MTI

A szavazásra - helyi idő szerint - a várakozások alapján még kedd éjjel sort kerítenek.
   
A képviselőház republikánus többségének néhány órával korábbi elhatározása, miszerint módosítani akarják a megállapodást, rendkívül megnehezítette volna a leggazdagabbak adóemeléséből és kiadáscsökkentésekből álló intézkedéscsomag végső törvényhozási jóváhagyását.
   
Az amerikai republikánusok egy nap intenzív politikai mérlegelés után vonultak vissza. A kompromisszumot keddre virradóra már elsöprő többséggel jóváhagyó demokrata többségű szenátus tisztségviselői ugyanis estére értésre adták, nem hajlandók újra szavazni egy módosított változatról.
   
Ha a republikánusok nem vonulnak vissza, akkor az a Joe Biden demokrata párti alelnök és a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell által hétfőn kötött megállapodás teljes újratárgyalását tette volna szükségessé, újabb recesszióval fenyegetve a világ legnagyobb gazdaságát, s mindezért a felelősség a republikánusokra hárult volna.
   
Ha a képviselőház kedd éjjel megszavazza a "költségvetési szakadék" elkerüléséről szóló kétpárti megállapodást, úgy a költségvetési deficit csökkentése érdekében a legtehetősebbek - azaz az amerikai lakosság két százalékának - adóterhei növekednek majd. Ugyanakkor a költségvetés kiadási oldalán is lesznek változások, például el kell kerülni, hogy a betegbiztosítás kiadásai nagyon elszaladjanak.
   
A kompromisszum értelmében a következő tíz évben 600 milliárd dollár bevételre tenne szert Washington egyebek közt az évi 400 ezer dollár feletti egyéni jövedelmek adóterhének megemelésével, és ugyancsak több adót kellene fizetniük azoknak a háztartásoknak, ahol az együttes jövedelem meghaladja az évi 450 ezer dollárt.
   
A megállapodás elutasítása esetén viszont Amerikában hatályba lépne a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és 600 milliárd dollárnyi költségvetési megszorítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.