2013

Moszkva elköszönt az óévtől

Tízezrek búcsúztatták az óévet az orosz főváros központi terein, amelyeken Moszkva kulturális vezetése gazdag programról gondoskodott.

2012.12.31 21:54MTI

A Manyezs téren helyi idő szerint este tízkor kezdődött a Szeretem Moszkvát című táncos-zenés, interaktív élő show-műsor.

A Vörös térről a Moszkva folyóhoz vezető Vasziljevszkij lejtőn, valamint a parlament alsóháza, a Nagyszínház, a Metropol szálló, a Lubjanka tér és a Kreml körüli utcákon lezárták a forgalmat. Az orosz főváros központja szilveszter éjjelén egyetlen nagy sétálóutcává vált.

Egy friss felmérés szerint az orosz lakosság nagy része az utcán tölti a szilvesztert. Az emberek hagyományosan ezen a napon díszítik fel a fenyőfákat és ajándékozzák meg szeretteiket.

A kormány rendelete szerint egészen január kilencedikéig tart a munkaszünet, így az Oroszországi Föderáció lakossága január hetedikét, az ortodox karácsony napját is otthon ünnepelheti.

Ahogy a moszkvai Kreml toronyórája elütötte az éjfélt, pompás tűzijáték vette kezdetét. A petárdákat ezúttal a Vörös tér közelében lévő, ma már üresen álló területről lőtték fel. Onnan, ahol korábban a Rosszija szálló állt.

A pezsgőbontás és a tűzijáték után orosz, grúz, ukrán és moldovai táncegyüttesek nagyszabású koncerttel köszöntötték a Manyezs téren a moszkvaiakat és Moszkva vendégeit.

Jelképes lehet, hogy a műsorban a kaukázusi ország együttese is fellépett, hiszen az új grúz vezetéssel a Kreml decemberben kezdte meg a tárgyalásokat az orosz-grúz viszony rendezéséről, a grúz borok pedig hamarosan ismét kaphatóak lesznek az orosz üzletekben.

Oroszország távol-keleti vidékén, Kamcsatkán nagy viharral köszöntött be az újév, ezért az emberek nem ünnepelhettek az utcán.

Baskírföld fővárosában, Ufában a rendőrség őrizetbe vett egy 19 éves diákot, aki az interneten elhelyezett bejegyzés szerint a norvég Anders Breivik, az amerikai Adam Lanza és az orosz Dmitrij Vinogradov példáját követve szilveszter éjszakáján több embert meg akart gyilkolni. Vlagyimir Kilmajev a nyomozóknak azt mondta, hogy csak "szórakozásból" fenyegetőzött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.