Sürgetik a viszony rendezését

Hszinhua: a világ a kínai-japán kapcsolatok új kezdetét várja

A kínai-japán kapcsolatok új kezdetét várja a világ a szerdán beiktatott új japán vezetőktől - írta a pekingi Hszinhua hírügynökség a viszony rendezését sürgetve, egyben megismételve a héten többször is hangoztatott hivatalos kínai álláspontot.

2012.12.27 11:15MTI

A hírügynökség úgy fogalmazott: az új japán kabinet hivatalba lépése akár a kínai-japán kapcsolatok rendezésének konkrét kezdőpontja is lehetne. "Az új japán vezetésnek őszinte szándékot kell mutatnia, és egyértelmű lépéseket tennie a Kínával való megromlott viszony rendezését illetően, aminek a szigetország külpolitikájában is tükröződnie kell" - áll a cikkben.

A Hszinhua a kínai-japán kapcsolatok gazdasági súlyára emlékeztetett, mondván, az ellentétek elmérgesedése előtti fejlődésük mindkét ország, de az egész régió fejlődéséhez is nagy mértékben járultak hozzá. A politikai kapcsolatok jelentőségét "lehetetlen túlbecsülni" - fogalmazott az írás, amely pozitív jelként értelmezte, hogy Abe Sindzó, az új japán miniszterelnök nemrég úgy fogalmazott: a japán-kínai az egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolat Japán számára.

A Hszinhua - a héten a külügyminisztérium szóvivője által többször hangoztatott hivatalos álláspontot megismételve - azt írta, a japán vezetőknek távlatilag kellene szemlélniük a kétoldalú kapcsolatokat, vagyis visszaterelni a diplomáciát a regionális béke és stabilitás irányába. Ha Tokió mégis a tűzzel akarna játszani, akkor nemcsak Kínával, hanem Dél-Koreával és Oroszországgal is szembe kell majd néznie - állt a cikkben.

Egy szintén csütörtöki írásban a sina.com, az egyik legolvasottabb kínai hírportál úgy fogalmazott: Kínának új alapokra kellene helyeznie Japánnal szembeni diplomáciáját. El kell fogadni, hogy a kétoldalú kapcsolatok hűvösek, és mindig is azok voltak, nem kell változásra várni, és ezt alapul véve kell hozzáállni a másikhoz. A mostanra tetőző elhidegülést a kelet-ázsiai hatalmi viszonyok eltolódása okozta, Kína nemzeti erejének növekedésével párhuzamosan nem kell túlzott figyelmet fordítani a kínai-japán kapcsolatokra - vélte a portál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.