Titkos kiberháború folyik az ország ellen?

Irán állítása szerint elhárított egy újabb kibertámadást

Irán elhárított egy újabb kibertámadást, amely az ország több ipari létesítményében ért számítógépeket.

2012.12.25 14:20MTI

 Ez a támadás annak a bizonyítéka az iráni nukleáris létesítmények elleni korábbi internetes behatolás után, hogy titkos kiberháború folyik az ország ellen - tette hozzá Ali Akban Ahavan, a kibertámadásokkal szembeni védelemmel megbízott intézmény, a Passzív Védelmi Szervezet egyik regionális vezetője.
   
Azóta, hogy a Stuxnet vírus 2010-ben megtámadta az urándúsító centrifugákat üzemeltető iráni atomlétesítmények számítógépes rendszerét, Teherán szigorította ipari üzemeinek online védelmét. Irán gyanúja szerint a Stuxnetet fő ellenségei, az Egyesült Államok és Izrael szabadították rá.
   
Ahavan az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi hónapokban a déli Hormozgán tartomány több ipari üzemének számítógépes hálózatát megfertőzte egy újabb vírus, de sikerült eltávolítani. "Az ellenség folyamatosan támadja Irán ipari üzemeit az interneten keresztül, hogy zavarokat okozzon. Ez a vírus még a tartomány több gyártóüzemének rendszerébe is behatolt, de időben hozott intézkedésekkel és Hormozgán hozzáértő hackereinek közreműködésével megállítottuk a vírus továbbterjedését. Például a bandar-abbászi Tavanir villamos erőmű is ilyen támadások célpontja volt" - közölte.
   
Bandar-Abbász Hormozgán tartomány székhelye a Hormuzi-szoros partján, olajterminálja és -finomítója van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.