Vatileaks

Kegyelmet kapott a lopásért elítélt pápai komornyik

XVI. Benedek kegyelmet adott Paolo Gabrielének, a lopásért 18 hónap börtönre ítélt pápai komornyiknak - közölte szombaton a szentszéki államtitkárság.

2012.12.22 14:09MTI

 XVI. Benedek szombaton felkereste Paolo Gabrielét a vatikáni fogdában, és személyesen közölte vele, hogy elfogadta kegyelmi kérvényét. Az egyházfő kegyelemben részesíti a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát is.
   
Gabriele már elhagyta vatikáni celláját, és hazatért családjához.
   
A pápai kegyelem "jó hírrel zárta a Vatileaks szomorú ügyét" - fogalmazott Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy Gabriele nem dolgozhat és nem élhet többet a Vatikánban.
   
"Mivel azonban megbánta bűneit, a Vatikán lehetőséget kíván adni neki, hogy nyugalomban tudja folytatni családi életét" - mondta Lombardi. Az olasz sajtó szerint ez azt jelenti, hogy Gabriele egy Vatikánon kívüli római egyházi intézményben fog új munkát kapni.
   
A Vatileaks, a pápai lakosztályból ellopott bizalmas vatikáni dokumentumok botránya, az év elején robbant ki, amikor az iratokat ismertették az olasz újságok.
   
Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Vatikáni lakásán több láda eredeti és fénymásolt dokumentumot találtak. Ezen kívül a pápát 2006 óta szolgáló komornyik a XVI. Benedekhez érkező értékes ajándékokat is ellopta egy olyan 100 ezer eurós csekkel együtt, amely a pápa nevére szólt.
   
Gabriele azzal védekezett, hogy a sajtónak kiadott dokumentumokkal a pápát akarta segíteni az őt támadó vatikáni körökkel szemben.
   
Lopás minősített esete miatt Gabrielét október 6-án másfél év börtönre ítélték. Büntetése letöltését október 25-én kezdte meg. A kegyelem lehetőségéről az ítélet után elsőként a szentszéki szóvivő beszélt, hangoztatva, hogy a pápai bocsánathoz Gabrielének őszintén meg kell bánnia tetteit. A kegyelmi kérvényt Gabriele októberben nyújtotta be. 
   
Lombardi szerint kegyelmet kap a volt komornyik bűntársának tartott Sciarpelletti is, akit két hónap felfüggesztett börtönre ítéltek. Az informatikus továbbra is a Vatikánban dolgozik, csak a szentszéki államtitkárságról a statisztikai hivatalba helyezték át.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.