Vatileaks

Megkezdte börtönbüntetését a volt pápai komornyik

Megkezdte börtönbüntetését csütörtökön a vatikáni fogdában Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt komornyikja, miután a vatikáni bíróság október 6-án lopásért tizennyolc hónapra ítélte.

2012.10.25 20:45MTI

XVI. Benedek volt komornyikjának, aki eddig házi őrizetben volt, 13 hónapot és 2 napot kell rács mögött töltenie lopás minősített esete miatt. Gabriele bizalmas dokumentumokat és értékes tárgyakat lopott el XVI. Benedek és titkára dolgozószobájából. A dokumentumok egy részét átadta az olasz sajtónak.
   
Gabriele négyszer négy méter alapterületű cellában tölti büntetését. A bíróság előtt a vatikáni fogda szűk méreteire panaszkodott, valamint a vatikáni csendőrség bánásmódjára. A csendőrség visszautasította a vádat.
   
A Vatikán hangsúlyozta, hogy a pápa kegyelemben részesítheti Gabrielét, akinek ehhez "megbánást kell tanúsítania, őszinte bocsánatkéréssel".
   
A Vatileaks-botrányban, vagyis a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásában bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa elleni per november 5-én kezdődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.