Persona non grata

A litván parlament felfüggesztette több képviselő mentelmi jogát

Felfüggesztette több kormánypárti képviselő mentelmi jogát csütörtökön a litván parlament.

2012.12.21 01:29MTI

Az érintettek között van a szociáldemokratákkal, valamint a jobboldali Rend és Igazságosság Pártjával koalíciót alkotó baloldali populista Munkapárt elnöke, Viktor Uspaskich is. Rajta kívül még két munkapárti honatya mentelmi jogát függesztették fel.

A balti államban a közelmúltban tartottak parlamenti választásokat, és az addigi konzervatív kabinetet a szociáldemokraták vezette koalíció váltotta fel. A Munkapárt kormányzati részvételét azonban több bírálat is érte, az orosz származású Uspaskich pártelnököt ugyanis tisztázatlan adóügyei miatt már régóta korrupcióval vádolták.

A pártot és vezetőjét ezúttal hamis könyveléssel gyanúsították. A Munkapárt ellen az a vád fogalmazódott meg, hogy az elmúlt évben több millió eurós bevételt, illetve kiadást nem könyvelt el. A meggyanúsított képviselők - köztük a párt elnöke - tagadták ezt.

A koalíciós partner szociáldemokraták Uspaskich mentelmi jogának felfüggesztése mellett szavaztak. Az érintett ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a parlamenti döntés nem veszélyezteti a kormánykoalíciót. Hozzátette azonban: azt remélte, hogy a szociáldemokraták kiállnak mellette.

Amennyiben a gyanú beigazolódik, a Munkapárt elnökét akár nyolc évig terjedő börtönnel is sújthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.