Az ellenzéki pártok elutasították

A litván parlament jóváhagyta Algirdas Butkevicius kormányfői jelölését

A litván parlament csütörtökön megerősítette Algirdas Butkevicius, a szociáldemokrata párt elnöke jelölését a kormányfői tisztségre.

2012.11.22 13:45MTI

Az ellenzéki pártok - kereszténydemokraták, liberálisok - elutasították a jelölt támogatását, de nem rendelkeztek annyi mandátummal, hogy leszavazzák az indítványt. A 141 tagú törvényhozásban a jelen lévő 134 képviselő közül 90-en támogatták Butkevicius jelöltségét. Az októberi parlamenti választások eredményei alapján három párt - a szociáldemokraták, a Munkapárt, valamint a Rend és Igazságosság - novemberben koalíciós megállapodást kötött. 

Az alkotmány értelmében a parlamenti jóváhagyás után az államfő aláírja a jelölt kormányfői kinevezéséről szóló határozatot. Dalia Grybauskaite litván elnök korábban még úgy nyilatkozott, hogy a november elején megalakult kormánykoalíciót nem kívánja jóváhagyni addig, amíg az alkotmánybíróság ítéletet nem mond a feltételezett választási csalások ügyében. 

A koalíciónak ugyanis tagja egy szavazatvásárlásokkal és más szabálytalanságokkal vádolt erő, az orosz származású Viktor Uspaskich vezette Munkapárt is, amelynek kormányzati részvételét Grybauskaite eddig kizárta. Később az elnök újságíróknak már azt mondta, véget kell vetni a politikai patthelyzetnek, és egyértelmű, hogy többségi koalíciót jelenleg csak a szociáldemokraták képesek összeállítani a parlamentben. A miniszterelnöknek a kinevezés után 15 napja lesz arra, hogy kormánya programját és tagjainak nevét a parlament elé terjessze. 

Butkevicius 54 éves és az 1996 óta tartott választásokon mindig parlamenti mandátumot szerzett. Egy időben, 2004-2005 között pénzügyminiszterként dolgozott. A szociáldemokrata párt élére 2009-ben választották meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.