2014-ig kidolgozzák az alapstruktúrát

A katalán kormány megerősíti a függetlenségi törekvéseket

Artur Mas katalán kormányfő csütörtökön megerősítette arra irányuló terveit, hogy a tartomány elszakadjon Spanyolországtól.

2012.12.20 20:25MTI

Kormányprogramja bemutatásakor bejelentette, hogy 2014-ig kidolgozzák az önálló katalán állam alapstruktúráit. Beszélt arról is, hogy kormánya megteremti a függetlenségről rendezendő népszavazás jogi kereteit. 

Az 56 éves politikust pénteken iktatja be hivatalába a katalán parlament. Ennek érdekében Mas megállapodást hozott tető alá saját pártja, a nacionalista Konvergencia és Unió (CiU) és a szintén függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) között. 

Mas felszólította a parlament többi pártját, hogy támogassák tervét. Katalónia nem lesz képes önerőből legyőzni a gazdasági válságot, ha nem szedheti be saját adóit - érvelt a politikus. A katalánok régóta nehezményezik, hogy a spanyol költségvetés nettó befizetőiként támogatniuk kell a központi államot. 

A madridi központi kormányzat törvényellenesnek tekinti a függetlenségi tervet, és bejelentette, hogy meg fogja akadályozni annak kivitelezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.