Madrid szerint törvényellenes

A katalán nacionalista pártok megállapodtak a függetlenségi népszavazás kiírásáról

Két nagy katalán nacionalista párt szövetséget kötött és megállapodott kedd este abban, hogy 2014-ben népszavazást írnak ki a spanyol tartomány függetlenségéről, ami Madrid szerint törvényellenes.

2012.12.19 07:55MTI

Az előre hozott és novemberben megtartott regionális választást a tartományban kormányzó, jobboldali Konvergencia és Unió (CiU) párt nyerte meg, de meglepetésre nem növelte mandátumainak számát a barcelonai parlamentben, amint ez célja volt a választással, és csak relatív többséget tudott szerezni.
 
Koalíciós megállapodást nem tudott kötni egyik párttal sem, de szövetségest talált a választásokon másodikként befutó, szintén függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldalban (ERC), és a két pártnak együtt megvan a - csaknem kétharmados - többsége a törvényhozásban. Noha ideológiailag sok ellentét van közöttük, abban egyetértenek, hogy 2014-ben meg kell tartani a népszavazást.
 
Ez csak abban az esetben szenvedhet halasztást, ha megállapodnak benne. Közölték: megpróbálják megszerezni a központi, madridi kormány áldását a referendum megrendezéséhez, de ha ez nem sikerül, akkor is megtartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.