Májusban tért vissza

Putyin: Oroszországban nem tekintélyelvű a rendszer

Nincs tekintélyelvű rendszer Oroszországban.

2012.12.20 17:32MTI

Az orosz államfő a négy év szünet után újra kezdett évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján azzal érvelt kijelentése mellett, hogy 2008-ban - két mandátum után - megvált az elnöki poszttól, és az államfői tisztségbe négyéves kormányfői megbízatás után, idén májusban tért vissza. 

"Ha úgy gondoltam volna, hogy jobban megéri a tekintélyelvűség útját választani, megváltoztattam volna az alkotmányt, ez könnyű feladat lett volna" - fogalmazott arra utalva, hogy a 2011 decemberi parlamenti választások előtt kétharmados többsége volt a törvényhozás alsóházában a kormányzó Egységes Oroszország pártnak. Putyin hozzátette, hogy ehelyett olyan utat választott, amely egyértelművé tette, hogy tiszteletben tartja a törvényeket. Az orosz államfő cáfolta azokat az értesüléseket, hogy komolyabb egészségi problémákkal küzdene. 

Kemény üzenetet fogalmazott meg ismét az orosz ellenzék számára, hangoztatva, hogy a demokrácia és a törvények betartása nem választható el egymástól. Az elnök ismét óvatosan fogalmazott a korrupciós ügyek miatt menesztett védelmi miniszterről, Anatolij Szergyukovról, közvetve kiállva mellette. A Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt elnöke börtönbüntetésének csökkentésével kapcsolatos hírre reagálva pedig azt állította, hogy azt egy jogszabályi változás tette lehetővé. 

Egyidejűleg cáfolta, hogy valaha is nyomást gyakorolt volna a bíróságra az ügyben. A sajtókonferencián több orosz és külföldi újságíró is úgy vélte, hogy az orosz törvényhozásban szerdán második olvasásban is elfogadott, úgynevezett Jakovlev-törvény túl szigorú és megalapozatlan. A jogszabály megtiltaná az orosz gyerekek örökbefogadását az Egyesült Államok polgárai által. Putyin kitartott amellett, hogy az orosz tisztviselők beutazását megtiltó amerikai jogszabályra, a Magnyitszkij-záradékra megfelelő választ kell adni.
 
Feltűnő volt, hogy külpolitikai kérdésekről szinte alig esett szó, a külföldi tudósítók pedig csak két és fél órával a sajtókonferencia kezdetét követően kaptak szót. Az orosz államfő a Kreml álláspontját ismételte meg Szíriával kapcsolatban, a békés megoldást szorgalmazva, Washingtont pedig ismét bírálta az európai rakétavédelmi rendszer miatt.

A sajtókonferencia színfoltjai közé tartozott, amikor a LifeNews internetes hírportál munkatársa felvetette: viccek születtek arról, hogy az orosz államfő tudja, mikor lesz a világvége. Vlagyimir Putyin "vette a lapot", kijelentve: körülbelül négy és fél milliárd év múlva, amikor a Nap energiája már nem tudja táplálni a Földet és a Naprendszert. 

Egy jakutföldi újságíró pedig úgy kapott szót, hogy felköszöntötte az államfőt az orosz titkosszolgálatok munkatársainak ünnepén, ami egybeesett a sajtótájékoztatóval. Vlagyimir Putyin, az egykori KGB volt alezredese megköszönte a gratulációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.