Már nem "Volt Jugoszláv Köztársaság"

Magyarország Macedóniát rövidebb nevén ismeri el

Magyarország alkotmányos nevén, Macedón Köztársaságként ismeri el a kétoldalú kapcsolattartásban a nyugat-balkáni országot - erősítette meg Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője.

2012.12.15 14:13MTI

Eddig a Macedónia, Volt Jugoszláv Köztársaság - FYROM - elnevezést használták a kétoldalú kapcsolatokban, ugyanezzel az elnevezéssel lett az ország az ENSZ tagállama 1993-ban.

A Pelagon nevű, Macedóniáról híreket adó német portál a budapesti diplomáciai lépésről beszámolva azt írta: döntésével Magyarország "az abszurd névvitában" további uniós tagállamként "kivonta magát Görögország befolyása alól".

Emlékeztettek arra, hogy Görögország 1991 óta akadályozza Macedónia nemzetközi elismerését és ezzel az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését is. Macedónia 2005 óta az unió tagjelöltje.

Az említett névvita lényege: Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert az egyik észak-görögországi - Macedóniával szomszédos - tartományt is Macedóniának hívják. Emiatt Athén 2008-ban megvétózta Macedónia NATO-csatlakozását, és akadályozza, hogy az EU meghatározza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.

Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök novemberi budapesti látogatásakor vendéglátója, Orbán Viktor kormányfő a névvitával kapcsolatban megerősítette azt a magyar álláspontot, amely szerint nem helyes, hogy egy kérdés - így jelen esetben a névvita - rendezését a tárgyalások megkezdésének előfeltételéül szabja egy tagállam. Az ügyet rendezni kell, de ez nem előfeltétele, hanem sikeres végeredménye lehet a csatlakozási megbeszéléseknek - magyarázta, közölve, hogy Magyarország a Macedónia és az EU közötti tárgyalások mihamarabbi megkezdésének híve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.