Megsértették a határozatokat

Az ENSZ BT elítélte az észak-koreai műhold felbocsátását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán elítélte az észak-koreai műhold felbocsátását.

2012.12.12 20:45MTI

Az ENSZ BT szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a BT 1718-as és 1874-es számú határozatát - nyilatkozta Mohamed Luliski, a BT decemberi soros elnöke, Marokkó ENSZ-nagykövete. A testület tagállamai folytatják megbeszéléseiket a megfelelő válaszról - közölte újságírókkal a zárt ajtók mögötti tanácskozásról.

Észak-Korea szerdán sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat, és ezzel fontos lépést tett afelé, hogy elsajátítsa az Egyesült Államok szárazföldi területeit is elérő interkontinentális ballisztikus rakéta megépítésének technológiáját - írta szerdai elemzésében a The New York Times.

Az amerikai lap emlékeztetett rá, hogy 2011 elején Robert Gates akkori amerikai védelmi miniszter Pekingben közölte: Phenjan öt éven belül képessé válhat arra, hogy elérje Amerika szárazföldi területét. A cikk szerzői szerint azonban Észak-Koreának hosszú utat kell még bejárnia ahhoz, hogy nukleáris rakétafegyverrel fenyegesse szomszédjait vagy Amerika nyugati partvidékét.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár határozottan elítélte és "provokatív tettnek" minősítette a műhold felbocsátását.

A BT több diplomatája is reményének adott hangot, hogy a 15 tagú testület fontolóra veszi egy kötelező érvényű határozat elfogadását, esetleg a már hatályban lévő ENSZ-szankciók további szigorítását.

Egy vezető nyugati diplomata - neve elhallgatása mellett - elmondta, hogy az Egyesült Államok, Európa, Japán és Dél-Korea támogatják a szankciók bővítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.