Sajnálatának adott hangot

Észak-koreai műholdfellövés: Peking visszafogottságra int

A kínai külügyminisztérium szóvivője higgadtságra, valamint óvatos és visszafogott reakcióra intette az érintetteket szerdán, az észak-koreai sikeres műholdfellövést követően.

2012.12.12 09:01MTI

Hung Lej sajnálatának adott hangot a szerdai phenjani lépés kapcsán, s az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak betartására szólította fel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK).
 
Az állami hírügynökség friss kommentárja arra helyezi a hangsúlyt, hogy Phenjannak be kell tartania az ENSZ BT vonatkozó határozatait, így azt is, amely követelte, hogy ne használjon ballisztikus rakétatechnológiát, s ezzel kapcsolatos programjának leállítására kötelezte az országot.
 
A Hszinhua szerint Kína szomszédját ugyan megilleti a világűr békés használatának joga, de a legutóbbi műholdfellövést Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is ballisztikus rakétával való kísérletezésnek tekintette. Mindez Észak-Korea és az említett országok közötti "veszélyes" bizalomhiányra utal - állapítja meg a kommentár. 

A szerző úgy véli, a felfokozott helyzetben minden érintett félnek hideg fejjel tartózkodnia kell attól, hogy "olajat öntsön a tűzre", megelőzve ezzel, hogy a fejlemények ellenőrizhetetlenné váljanak.
 
"A harcias retorika és gesztusok helyett konkrét lépésekre van szükség, amelyekkel kialakítható a párbeszéd légköre", mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni, így vissza lehet állítani a félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú egyeztetéseket. 

"A nemzetközi kapcsolatokban, csakúgy mint az életben, a legkönnyebb úgy ellenséggé tenni valakit, hogy akként kezeljük" - állapítja még meg a Hszinhua, hozzátéve, hogy ugyanez a módja a barátságok kialakításának is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.