Műholdfellövés

Leszerelték a kilövőállásról az észak-koreai hordozórakétát

Leszerelték a kilövőállásról azt az észak-koreai hordozórakétát, amellyel Phenjan még ebben a hónapban műholdat akar felbocsájtani.

2012.12.11 10:51MTI

Műholdképek alapján az Unha-3 hordozórakéta mindhárom fokozatát leszerelték a kilövőállásról, és egy közeli üzembe szállították.
   
A dél-koreai források szerint technikai problémák állnak a rakéta szétszerelésének hátterében, de Phenjan az eszköz kijavítása után továbbra is fel akarja lőni a műholdat.
   
Észak-Korea hétfőn közölte, hogy hét nappal meghosszabbítja az eredetileg december 10. és 22. közötti időre tervezett indítás határidejét. A lépést technikai problémákkal indokolta.
   
A tervezett lépés az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, valamint több nyugati ország részéről heves bírálatokat váltott ki. A műholdfelbocsájtást számos ország az ENSZ határozatait sértő burkolt rakétakísérletnek tartja.
   
A dél-koreai források szerint a javítási munkák mellett az időjárási körülmények is hátráltathatják a felbocsátást. A havas idő miatt ezen a héten valószínűleg már nem lesznek megfelelőek a körülmények a rakéta indításához.
   
Japán és dél-koreai katonai források szerint az Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja. Ezzel a szóban forgó hordozórakéta képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját, egyebek között Los Angeles városát is. Phenjan októberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyugati partját elérő rakétákkal rendelkezik, ezt azonban amerikai szakértők vitatták.
   
Japánban a fenyegetés miatt hétfőtől teljes készültségben vannak a rakétaelhárító egységek. A készültségi szintet a kormány keddi tájékoztatása szerint a rakétaindítás halasztása ellenére sem mérséklik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.