"Háborúkat élt túl és diktatúrák ellen küzdött"

Barroso szerint szégyenfolt a világ lelkiismeretén, ami Szíriában történik

Az Európai Bizottság elnöke szerint "ami ma Szíriában történik, szégyenfolt a világ lelkiismeretén".

2012.12.10 16:35MTI

José Manuel Barroso hétfőn fogalmazott így abban a beszédében, amelyet Oslóban mondott a Nobel-békedíj átadásának ünnepségén. A díjat idén az Európai Unió kapta.
   
Barroso azt hangoztatta: Szíriát illetően a nemzetközi közösségnek "erkölcsi kötelessége, hogy lépéseket tegyen a helyzet megoldására".
   
Egy szíriai civil szervezet adatai szerint Bassár el-Aszad elnök rezsimjének és fegyveres ellenzékének összecsapásaiban tavaly március óta több mint 42 ezren haltak meg az arab országban.
   
Barroso a beszédben külön is kifejezte az EU nagyrabecsülését "az emberi jogok azon védelmezői iránt, akik a világ különböző pontjain életük kockáztatásával igyekeznek óvni az általunk vallott értékeket". "Nincs olyan börtönfal, amely képes elnyelni hangjukat. Halljuk őket ma is, itt, ebben a teremben" - szögezte le Barroso.
   
Mint mondta, az EU olyan közösségként, amely "háborúkat élt túl és diktatúrák ellen küzdött", "mindig azok mellé áll, akik a béke és az emberi méltóság jelszavát tűzik zászlajukra".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.