A voksok több mint felét megszerezte

Ghánában a hivatalban lévő elnök nyerte meg az elnökválasztást

John Dramani Mahama hivatalban lévő elnök nyerte meg a ghánai elnökválasztást.

2012.12.10 07:34MTI

A Nemzeti Demokratikus Kongresszus által támogatott Mahama a voksok több mint a felét, 50,7 százalékát szerezte meg a múlt pénteken tartott elnökválasztás első fordulójában, így nincs szükség a második forduló megtartására. Legfőbb riválisa, az Új Hazafias Pártot képviselő Nana Addo Dankwa Akufor Addo a szavazatok 47,74 százalékát kapta. 

A választási részvétel meghaladta a 80 százalékot. Az eredményhirdetés előtt harckocsik vették körül a választási bizottság épületét, a rendőrség pedig úttorlaszokat emelt a környéken. Vasárnap a rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy tüntetést, amelynek résztvevői választási csalásokra hivatkozva követelték az eredmény közzétételének elhalasztását és a voksok ellenőrzését.
 
A 25 milliós nyugat-afrikai állam a demokrácia mintapéldányának számít a belpolitikai harcoktól terhelt régióban. A híres Aranypart mentén fekvő ország az 1990-es évek óta már öt szabad és átlátható választáson van túl, és megfigyelők ezúttal is a voksolás demokratikus keretek között történő lebonyolítását várták. Az elnökválasztáson összesen nyolc jelölt indult, de Mahamát és Addót tartották legesélyesebb jelöltnek.
 
Addo a legutóbbi, 2008-as voksoláson kevesebb mint 1 százalékponttal maradt alul John Atta Millsszel szemben. Mills idén júliusban hunyt el, azóta az államfői teendőket John Dramani Mahama látja el. Mindkét jelölt a szegények felkarolására tett ígéretet, amit az ország nemrég feltárt olajvagyonából kívántak megvalósítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.