93,45 százalékos támogatottsággal

Kancellárjelöltnek választotta Peer Steinbrücköt a német SPD

Kancellárjelöltnek választották Peer Steinbrück volt pénzügyminisztert a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vasárnapi hannoveri kongresszusán.

2012.12.09 18:12MTI

A legnagyobb német ellenzéki párt kongresszusán a küldöttek 93,45 százalékos támogatottsággal szavazták meg, hogy a jövő őszi országos parlamenti választáson Peer Steinbrück legyen a hivatalban lévő konzervatív kancellár, Angela Merkel kihívója. 

A Merkel vezette 2005-2009 közötti nagykoalíció pénzügyminisztere kongresszusi beszédében hangsúlyozta: a konzervatív-liberális koalíciós kormányt az SPD és a Zöldek összefogásával kell leváltani, és szó sem lehet egy újabb konzervatív-szociáldemokrata nagykoalícióról, mert nem félfordulatra, hanem változásra van szükség. 

A kormányzati politika középpontjába a társadalmi igazságosságot kell állítani, és azon kell dolgozni, hogy újjászülessék a szociális piacgazdaság, mert a világméretű pénzügyi válságban megbillent az egyensúly a társadalom rétegei, illetve a társadalom és gazdaság között. Ennek keretében egyebek között nagyobb áldozatvállalást kell kérni a felső rétegektől, ismét be kell vezetni a vagyonadót, emelni kell a személyi jövedelemadó legfelső kulcsát és nagyobb mértékű adót kell kivetni a tőkejövedelmekre - mondta Steinbrück.
 
Továbbá meg kell honosítani a minimálbér intézményét, a nyugdíjrendszer átalakításával ki kell küszöbölni az időskori elszegényedés veszélyét és az oktatási rendszer erősítésével gondoskodni kell az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséről. 

A nők és a melegek egyenjogúsításának folyamatát is szükséges előmozdítani, a kötelező női kvóta intézménye révén például emelni kell a női arányt a vállalatok vezetésében, a bölcsődei, óvodai rendszer kiépítésével pedig lehetővé kell tenni a gyerekvállalás és a karrier összeegyeztetését, és az azonos nemű pároknak a családi adózásban is biztosítani kell a házasokat megillető jogokat - tette hozzá. 

A jövőre 150 éves SPD tartozik magának azzal, hogy az évfordulót választási győzelemmel ünnepelje, és Németországnak is szociáldemokrata kancellárra van szüksége, mert mindig jobban ment az ország sora, amikor az SPD kormányzott - fejtette ki. A párt elnöksége október elején döntött arról, hogy Steinbrück legyen Merkel kihívója jövőre. Azóta a volt pénzügyminiszter bírálatok kereszttüzébe került, amiért üzleti rendezvényeken tartott előadásokkal tett szert mellékes jövedelemre. 

A politikus 2009 óta több millió euróval egészítette ki parlamenti képviselői fizetését. Ezt fel is emlegették a hannoveri kongresszuson Greenpeace-aktivisták, akik Steinbrück beszéde közben a szónok mögött egy nagyméretű transzparenst feszítettek ki, rajta egy Steinbrück-fotóval és egy felirattal, miszerint "elég dohányt zsebeltem már be".

A következő parlamenti választás időpontját még nem jelölték ki. Várhatóan 2013 szeptemberében választják újra a Bundestagot, a törvényhozás alsóházát. Steinbrück pártja a legutóbbi, 2009-es választáson 23 százalékot, történetének legrosszabb eredményét érte el, és támogatottsága azóta sem emelkedett a megelőző évtizedekben megszokott, 30 százalék fölötti szintre. 

Egy vasárnap közölt felmérés szerint az SPD 27 százalékon áll, a konzervatív CDU támogatottsága pedig 40 százalékos, ami 2006 óta a legmagasabb érték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.