Üdvözölte a német kancellár

Merkel: fontos, hogy a magyar kormány változtatott a vitatott törvényeken

Üdvözölte a német kancellár, hogy a magyar kormány változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban "kétségek merültek fel" az európai partnerekben.

2012.10.11 16:47MTI

Angela Merkel csütörtökön tartott megbeszélést Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a berlini kancellári hivatalban. A találkozót követően tartott közös sajtótájékoztatón a kancellár kijelentette: "fontos", hogy a magyar kormány "megszívlelte" az európai partnerek tanácsait, és változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban "kétségek merültek fel".

Angela Merkel úgy értékelte: a csütörtöki "nyílt megbeszélés" hasznos volt, mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a "sajtópolitikával" kapcsolatos folyamatok "mozgatórugóinak" mélyebb megértéséhez.

A kancellár érthetőnek nevezte, hogy Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euróövezeti csatlakozás kérdésével. Kifejtette: az övezeten kívüli uniós tagországok "elemi érdeke" az euró sikere, és a konszolidáció után ismét napirendre kerül az övezet bővítése. Orbán Viktor "soha nem tett ellenvetést" az euróövezeti reformokkal szemben, hanem "sok sikert kívánt" hozzájuk, "és nekünk csak ez számít" - jelentette ki.

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország "nem veti el az eurót", de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét "perspektívát kínál", és az ország felkészült rá.

Orbán Viktor kijelentette: az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek.

A kormányfő elmondta: a következő két-három évben nem lehet nagy mértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a következő időszak legnagyobb "szakmai kihívása" az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett növelni a dolgozó emberek számát.

Hangsúlyozta: harminc éve nem volt annyira szilárd a magyar államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jól jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem 5 milliárd eurót ruháztak be német cégek Magyarországon és 18 új gyárat építettek.

A sajtótájékoztatón a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyaránt kiemelte a két ország közötti szoros gazdasági összefonódást és ennek kapcsán a magyarországi német beruházások jelentőségét. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy mintegy 1,2 millió magyar függ gazdaságilag a német vállalatoktól. "Ami jó a német gazdaság számára, az jó Magyarországnak is" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki egyidejűleg hitet tett a magyar pénzügyi konszolidáció folytatása mellett.

A német kancellárral folytatott hivatalos tárgyalások után Orbán Viktor miniszterelnök Megújuló Európa címmel tartott előadást a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) székházában.


A berlini kancellári hivatal kijáratánál tüntetők fogadták az előadásra induló Orbán Viktor miniszterelnököt. A Berlini ellenállási sejt elnevezésű Facebook-csoport bejelentett demonstrációján nagyjából húszan vettek részt. A tüntetők piros trikót viseltek, olyan fehér és zöld betűs feliratokkal, mint "paraszt vagyok", "zsidó vagyok", "nő vagyok", "pályakezdő vagyok".

A szervezők egyike az MTI-nek elmondta: a megmozdulással az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szerintük szétszakítja és egymás ellen fordítja a társadalmi rétegeket, eltávolítja Magyarországot az Európai Uniótól és magát az EU-t is megosztja politikájával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.