Több mint 97 százalékos szavazati aránnyal

Angela Merkelt rekord támogatottsággal választották ismét a CDU elnökévé

Minden korábbinál nagyobb, több mint 97 százalékos szavazati aránnyal újabb két évre a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé választotta Angela Merkelt kedden a párt Hannoverben tanácskozó kongresszusa.

2012.12.04 17:50MTI

A tisztségre egyedüliként jelölt politikust a küldöttek 97,94 százaléka támogatta. Angela Merkel 12 éve vezeti a pártot és sorban hetedik alkalommal választották meg elnöknek. Eddigi legjobb eredményét 2000-ben érte el, akkor a szavazatok 95,94 százalékát szerezte meg a kongresszusi elnökválasztáson.
   
A pártelnök-kancellár a hannoveri tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta: a jövő évi országos parlamenti választás után is folytatni kívánja a közös munkát a liberális FDP-vel. A koalíciós partnernek ehhez még erősödnie kell - tette hozzá, utalva arra, hogy az FDP választói támogatottsága az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb körül ingadozik.
   
A 2009-ben hivatalba lépett konzervatív-liberális koalíció a legsikeresebb kormány Németország újraegyesítése óta. Ezt mutatja, hogy Németország megerősödve került ki a válságból - mondta Merkel, felidézve, hogy a német gazdaság 2009-ben rekord mértékű visszaesést szenvedett el és a költségvetés minden korábbinál nagyobb adósságot halmozott fel. A gazdaság azonban 2010 óta ismét "az európai növekedés motorja", az államháztartás az idén már nullszaldós, és míg a munkanélküliség történelmi mélypontra süllyedt, a foglalkoztatottság történelmi csúcsra emelkedett, ami mind a kormány politikáját igazolja - mondta Merkel.
   
A legnagyobb ellenzéki erő, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) viszont elhibázott politikát követ. Szorgalmazza például a vagyonadó bevezetését és a személyi jövedelemadó emelését, ami rontaná a német gazdaság meghatározó erejét adó középvállalatok fejlődését - tette hozzá a CDU elnöke.
   
Úgy vélte, a következő időszak legnagyobb kihívásai az államadósság, az éghajlatváltozás, a közel-keleti válság, az úgynevezett energiapolitikai fordulat - amelynek során bezárják mind a 16 németországi atomerőművet, és az így kieső energiatermelést főként megújuló forrásból termelt energiával helyettesítik -, valamint az internet fejlődése, amely "egyszerre áldás és átok". A 82 milliós Németország így "viharos időket él át", de a CDU a konzervatív értékek alapján készített, pontos iránytűvel rendelkezik és biztos kézzel vezeti az országot - mondta Merkel.
   
A pártelnök-kancellár hangsúlyozta: a Kínával, Indiával és a világ más nagy erőközpontjaival folytatott verseny minden korábbinál nehezebb próbatétel a demokráciára, a szabadságjogokra és a szociális piacgazdaságra épülő életformát követő Európa számára, és ebben a versenyben Európa csak egységesen állhat helyt.
   

Az euróról szólva hangsúlyozta, hogy a közös fizetőeszköz stabilizálásához szükséges rendszerek felálltak, de nem biztos, hogy az euróövezet túl van a válság legnehezebb részén. "Azt akarom, hogy a válság végére az euró is erősebb legyen, mint amilyen a válság elején volt", mert hosszabb távon "Németország csak akkor boldogul, ha jól megy a sora Európának" - mondta.
   
Az integrációt az egyebek között az alkotmányos adósságfék intézményét bevezető fiskális paktum után a pénzügyi rendszer területén is el kell mélyíteni. Ehhez olyan bankfelügyeleti rendszert kell kialakítani, amely "meg is érdemli ezt a nevet", és be kell vezetni közösségi szinten a pénzügyi tranzakciós adót, hogy a bankrendszer is kivegye a részét a válság terheiből - hangsúlyozta Angela Merkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.