Még nem jogerős

Strasbourgi döntés egy volt kábítószercsempész magyarországi tanúvédelmi ügyében

A családtagok védelme mellett állt ki az Európai Emberi Jogi Bíróság egy volt szerb kábítószercsempész magyarországi tanúvédelmi ügyében.

2012.12.04 12:49MTI

Kedden kihirdetett - egyelőre nem jogerős - ítéletében a strasbourgi bírói testület a Magyarországon elítélt bűnöző panaszát nem, a családtagokét azonban megalapozottnak találta amiatt, hogy a hatóságok az egész családot kivették a tanúvédelmi programból - és ezzel veszélynek tették ki az életüket -, miután a családfő a börtönből állítólag újra felvette a kapcsolatot a bűnözői körökkel. 

Az ítéletben az ügy főszereplőjét nem nevezték meg, csupán R. R. monogrammal említették. A szerb férfi korábban egy szerb kábítószercsempész bűnszövetkezet tagja volt. Magyarországon letartóztatták, és vádalkut kötöttek vele. Ennek alapján hasznos információkat adott a szerb drogmaffiáról, és ezeket tanúként nyílt tárgyaláson is megosztotta, amivel kitette magát annak a veszélynek, hogy a bűnszövetkezet bosszút áll rajta, illetve a családján. Élettársa magyar állampolgár, három gyermekük van. 

A tanúvédelmi programba való felvételről 2007-ben kötött megállapodás alapján a továbbra is börtönben tartott férfi családtagjai új személyi okmányokat és pénzbeli ellátást kaptak, a hatóságok költségén biztonságos lakásba költözhettek, a gyereket - a hatóságoktól "kapott" új néven - iskolába íratták. 

A családtagok rendszeresen látogathatták a bebörtönzött férfit. 2012 elején azonban a férfi cellájában tiltott tárgyakat - laptopot és mobil internetes kapcsolattartást lehetővé tevő eszközt - találtak, amelyekről nem lehetett kideríteni, miként kerültek hozzá. A bebörtönzöttek rajtakapták, amint internet alapú beszélgetést folytatott ismeretlen személlyel. Ezután a magyar hatóságok a férfi, valamint a családtagok tekintetében is megszüntették a tanúvédelmi program keretében foganatosított intézkedéseket. 

Ennek keretében a férfit olyan büntetés-végrehajtási intézménybe helyezték át, ahol különleges biztonsági rendszabályok érvényesek. A nőtől és a gyermekektől bevonták a fedő okmányokat, a gyerekeknek attól kezdve eredeti nevükön kell iskolába járniuk.

A panaszosok arra hivatkozva fordultak Strasbourghoz, hogy a hatóságok megsértették a biztonságos élethez való jogukat, amit garantál az Európai Emberi Jogi Egyezmény. Az Európai Emberi Jogi Bíróság megállapította, hogy az élettárs és a kiskorú gyermekek tekintetében a hatóságok valóban megsértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény előírásait, ugyanis nem bizonyosodott be, hogy a bűnözői körök részéről való fenyegetettség megszűnt volna. 

A bíróság kívánatosnak tartja, hogy már addig is, amíg az ítélet jogerőssé nem válik - erre nézve a szabályok értelmében három hónapos fellebbezési határidőt kell figyelembe venni - az érintettek ismét megfelelő fedő okmányokat kapjanak. A strasbourgi bíróság emellett 10 ezer euró nem vagyoni kártérítést és 3 ezer euró eljárási költségtérítést ítélt meg a családtagoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.