Zsidó telepbővítés

Hollande elveti az Izrael elleni szankciókat

Francois Hollande francia elnök hétfőn Lyonban közölte, hogy országa nem akar szankciókat bevezetni Izrael ellen a megszállt területeken tervezett újabb zsidó telepépítkezések miatt.

2012.12.03 18:31MTI

"Nem akarjuk a büntetőintézkedések logikáját" - hangsúlyozta Hollande a francia-olasz csúcstalálkozót követően Mario Monti olasz miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten. "Inkább a meggyőzésre összpontosítunk" - tette hozzá.
   
"Aggasztanak bennünket az elfogadott határozatok, és remélem, hogy a 3000 lakás építésére vonatkozó tervek nem fognak megvalósulni olyan területeken, amelyek erre nem alkalmasak. Ezek a szándékok a nemzetközi közösségnek a két államra vonatkozó alapvető álláspontját érintik" - mondta a francia elnök. Egyúttal figyelmeztetett azokra a következményekre, amelyeket az esetleges telepbővítések a békefolyamatra gyakorolhatnak. "A bejelentett intézkedések ellentétben állnak a párbeszéddel, ezeket (Izraelnek) vissza kell vonnia" - mondta Hollande.
   
Egy francia külügyi illetékes korábban cáfolta azokat a jelentéseket, hogy Párizs esetleg visszahívja jeruzsálemi nagykövetét, és közölte: Franciaország más eszközöket keres a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányára való nyomásgyakorláshoz.
   
Arra a kérdésre, hogy kereskedelmi szankciók szóba jöhetnek-e Franciaország szempontjából, Hollande úgy válaszolt, Párizs a kétoldalú tárgyalások mihamarabbi újrafelvételét részesíti előnyben.
   
Franciaország évente mintegy 1 milliárd euró értékű izraeli árut importál, és ezzel a zsidó állam kilencedik legnagyobb kereskedelmi partnere.
   
Franciaország és Nagy-Britannia - mindketten az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai - elítélték a zsidó telepek bővítésére vonatkozó új izraeli terveket, amelyek szerintük megrendítik a nemzetközi közösség bizalmát abban, hogy Izrael valóban békét akar a palesztinokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.