"Van egy vörös vonal"

Clinton figyelmeztette a szíriai kormányt

Van egy határ, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének a civil lakosság elleni fellépésében nem szabad átlépnie - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn Prágában.

2012.12.03 13:05MTI

"Szeretném kihasználni az alkalmat és erélyesen figyelmeztetni a szíriai rendszert, hogy magatartása a civil lakossággal szemben brutális és megvetésre méltó. Van egy vörös vonal, amit neki sem szabad átlépnie" - válaszolta az amerikai diplomácia vezetője arra a kérdésre, az Egyesült Államok beavatkozik-e a szíriai konfliktusba, ha az Aszad-rezsim vegyi fegyverekkel fenyegetné a civil lakosságot.

"Egyelőre nem kívánok arról beszélni, hogy beavatkozunk-e Szíriában" - mondta Hillary Clinton sajtóértekezleten azután, hogy tárgyalt Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszterrel.

Schwarzenberg szerint a szíriai helyzet jelenleg nagyon kaotikus, s nehéz előre látni a fejleményeket. Úgy vélte, egy ilyen helyzetben azt sem lehet kizárni, hogy a vegyi fegyverek esetleg valamelyik ellenzéki, felkelő csoport kezébe jutnak.

"Konkrét lépésekről csak egy konkrét helyzet alapján lehet dönteni" - vélekedett a cseh külügyminiszter arra a kérdésre válaszolva, segítene-e Prága a károk felszámolásában, ha Szíriában vegyi fegyverek bevetésére kerülne sor.

Hillary Clinton hangsúlyozta, hogy Washingtonnak és Prágának is közös érdeke, hogy a szíriai konfliktus mihamarabb megoldódjon, s az országban meginduljon egy demokratikus rendszer építése.

A miniszter Csehországot az USA fontos európai stratégiai partnerének nevezte, s az együttműködést kétoldalú és nemzetközi kérdésekben is kiválónak minősítette. Schwarzenberg elmondta, hogy Clintonnal megvitatta "az időszerű stratégiai kérdéseket", az amerikai beruházások lehetőségeit Csehországban, az afganisztáni, a kaukázusi és a balkáni helyzetet.

Clinton prágai villámlátogatásának legfőbb célja az volt, hogy a Westinghouse amerikai energetikai csoport csehországi beruházása mellett lobbizzon a cseh vezetésnél.

A Westinghouse szeretné megnyerni a dél-csehországi temelíni atomerőmű két új energiablokkjának megépítésére kiírt pályázatot. Prágának a Westinghouse és egy orosz-cseh konzorcium ajánlata között kell választania.

"A cseh nemzet megérdemli, hogy a legjobb és a legbiztonságosabb technológiát kapja, ezt a Westinghouse ajánlata teljesíti" - jelentette ki a miniszter. "Ez az beruházás az USA érdeke is" - szögezte le Clinton, akit Petr Necas cseh kormányfő is fogadott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.