Szombat délben lázadtak fel

Befejeződött az elítéltek akciója a szibériai fegyházban

Befejeződött az elítéltek tiltakozó akciója a szibériai Kopejszknél lévő fegyházban.

2012.11.26 11:17MTI

Ivan Misanyin, a Cseljabinszki régió büntetés-végrehajtási szolgálatának szóvivője elmondta: a helyzetet sikerült rendezniük. Az elítéltek visszavonultak a zárkáikba. A fegyházban szombat délben fellázadt rabokat a rokonok segítségével sikerült lecsendesíteni, akiket vasárnap este újságírókkal együtt beengedtek a fogházba.
 
Mindannyian meggyőződhettek arról, hogy nem alkalmaztak erőszakot a lázadókkal szemben, és a speciális rendőri egységet sem vetették be ellenük - közölte a Rosszijszkaja Gazeta kormánylap internetes változata. A hatóságok vasárnap megkezdték a vizsgálatot. A helyszínre érkezett a régió büntetés-végrehajtási szolgálatának parancsnoka és az ügyészség képviselője. Vlagyimir Lukin, az Oroszországi Föderáció emberi jogi biztosa kételkedik abban, hogy a helyzetet sikerült normalizálni Kopejszkben. 

A történtek alapos kivizsgálására szólított fel, utalva arra, hogy tavasszal Cseljabinszk régió egy másik börtönében korrupcióra és jogtalan erőszak alkalmazására gyűjtöttek adatokat. A Cseljabinszki régió 6-os számú, Kopejszk városnál lévő szigorított börtönében a múlt szombaton körülbelül 250 rab vonult ki tiltakozó akcióra a folyosókra, valamint többen az épület tetejére másztak és ott segítségkérő feliratokat kifüggesztve fordultak a nyilvánossághoz. Elsősorban a szerintük jogtalanul magánzárkába került társaik kiszabadítását követelték, de emellett verésre és velük szemben egyéb visszaélésekre is panaszkodnak. 

A kopejszki fegyházban 2008-ban négy elítélt halt bele verésbe. Az orosz rendőrség speciális alakulata, az OMON vasárnap a fegyháznál szétkergette a fellázadt elítéltekkel szimpatizálókat. Többen megsérültek, köztük nyolc rendőr. Körülbelül háromszáz ember, főként rokonok gyűltek össze a kopejszki börtönnél, akik szombaton látogatóba érkeztek a rabokhoz. Jogvédők beszámolója szerint a rendőri erőszaknak nemcsak a foglyokat támogatók, hanem vétlen emberek is áldozatául estek. Okszana Trufanovát, a Gulagu.net jogvédő portál koordinátorát is leütötték gumibottal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.