NATO-konferencia

Kövér: az észak-atlanti szervezetnek új típusú kihívásokkal kell szembenéznie

Új típusú biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie a NATO-nak, amelyeket a tagállamok egyre karcsúsodó védelmi költségvetése mellett kell kezelnie.

2012.11.22 11:04MTI

A NATO a chicagói csúcstalálkozó után című tanácskozáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében az Észak-atlanti Szerződés Szervezete számára is kedvező példaként említette a visegrádi államok egyre bővülő védelmi együttműködését, és arról is szólt: a biztonsági környezet állandó változása megköveteli a védelmi szervezet folyamatos fejlesztését, belső átalakítását. 

A házelnök a májusi NATO-csúcs jelképes, de nem feltétlenül pozitív üzenetének tekintette, hogy tagfelvételről nem született döntés, miközben négy állam kíván csatlakozni a NATO-hoz. Kövér László fontos érdeknek nevezte, hogy a nyugat-balkáni államok felvételével növekedjen a térség stabilitása. Martonyi János külügyminiszter kiemelte, a NATO chicagói csúcstalálkozója megerősítette, hogy a szövetség továbbra is a biztonság sarokköve marad, és a tagállamai közötti szolidaritásnak nem szabad kiüresedett gondolattá válnia. 

A szervezetre senki sem tekinthet úgy, mintha visszalépne, meghátrálna korábbi elkötelezettségétől - közölte. Mint mondta, Chicagóban jó utat jelöltek ki a tagállamok; a modern, jól képzett haderő, az együttműködés és a partnerség fontos célok maradnak. Ugyanakkor a jelenlegi válság "ébresztőt fújt Európának", fel kell nőnie a kihívásokhoz - mutatott rá. Hozzátette, Európának megnőtt a felelőssége, de kevesebb forrásból gazdálkodhat. Kitért arra is, hogy a chicagói csúcs egyik legfontosabb eredménye a NATO nyitott ajtók politikájának megerősítése volt. 

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta, ez volt az utolsó bővítés nélküli csúcs - emlékeztetett a tárcavezető. Úgy fogalmazott, a bővítés lendületét fenn kell tartani, mert ez a NATO hitelességét is erősíti. Hende Csaba honvédelmi miniszter a NATO partnerségi hálózatával és a képességfejlesztéssel kapcsolatban szorgalmazta a transzatlanti együttműködés fejlesztését. Ugyanakkor megerősítette, hogy a gazdasági válság a katonai kiadásokra is hatással van. 

A miniszter a partnerség jó példájaként beszélt a közép-európai együttműködésről, valamint a visegrádi országok kapcsolatáról. Előbbiről szólva elmondta, a helikopterpilóták képzésében, a vegyvédelem és a műveleti logisztika képességeinek megosztásában értek el sikereket, és ez hosszú távon erősítheti a védelmet. Hende Csaba nemzeti érdeknek nevezte a nyugat-balkáni tagjelölt országok felvételét a NATO-ba, e nélkül ugyanis szerinte nem biztosítható tartós béke a térségben.
 
Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett ezen országok támogatása, reformfolyamataik megvalósítása mellett. A honvédelmi miniszter az informatikai támadások kivédésének fontosságáról is beszélt, amelyhez szerinte a civil társadalom bevonására is szükség van.

Kolinda Grabar-Kitarovic, a NATO közkapcsolatokért felelős helyettes főtitkára kiemelte, a tagállamok fő célja a globális biztonság, amely a gazdasági fejlődés alapja is. A biztonságot a tagállamokban sem lehet természetesnek venni, rengeteg kihívással kell megküzdeniük ma is, hogy fenntartsák - mutatott rá. Hozzátette, a szövetségnek azonban sikerül felülkerekednie ezeken a kihívásokon. Véleménye szerint a transzatlanti kapcsolatok nagyon erősek ma is, és az Egyesült Államok Ázsia felé fordulása a NATO-t is erősíti. 

Arra is kitért, hogy miután a szövetségesek kivonulnak Afganisztánból, nem hagyják magukra az embereket, továbbra is segítséget nyújtanak az ország fejlődéséhez, az államépítéshez. A helyettes főtitkár beszéde után Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkárának kérdésére elmondta, nehéz a védelmi kiadások növelését kérni a tagállamoktól a jelenlegi gazdasági helyzetben. A források minél hatékonyabb felhasználása egyre fontosabb céllá válik - mutatott rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.