Sok volt a növényvédő

Mérgező török gyümölcsszállítmányt semmisítettek meg Romániában

Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Törökországból érkező gyümölcsszállítmányokat Romániában, miután 120 tonna török importból származó grépfrútnál (citrancsnál) fedeztek fel a megengedett értéket meghaladó növényvédőszer-koncentrációt.

2012.11.20 16:54MTI

A román élelmiszerbiztonsági hatóság október 26-a és november 16-a között végzett mintavételezés során hat olyan, egyenként húsz tonnás török citrancsszállítmányt fedezett fel, amelynél a citrusfajták védelmére használt klotrimazol-maradék meghaladta az uniós szabványokban meghatározott értéket. A gyümölcsöt a hatóság elkobozta és megsemmisítette. 

A szaktárca közlése szerint az ellenőrzést olyan romániai raktárakban végezték, ahol a hipermarketeknek szánt árukészletet tárolták. A mérgező anyagot tartalmazó déligyümölcs nem került a kereskedelembe. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után Törökország "gyanússá" válhat-e, ami az élelmiszerimportot illeti, a román miniszter azt válaszolta: "már azzá vált". Daniel Constantin román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint komoly kétségek merültek fel a termelők és exportőrök tevékenységét felügyelő török élelmiszerbiztonsági hatóságok ellenőrzéseinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.