Nagy reményeket fűznek hozzá

Beiktatták az egyiptomi kopt keresztény egyház új vezetőjét

Beiktatták az egyiptomi kopt keresztény egyház új vezetőjét, II. Tavadrosz pápát vasárnap.

2012.11.18 11:05MTI

A kairói Szent Márk katedrálisban tartott több mint háromórás misén a miniszterelnök is jelen volt.

A 60 éves pápa a Közel-Kelet és Észak-Afrika legjelentősebb lélekszámú keresztény közösségének 118. vezetője. Elődje, III. Senuda pápa idén márciusban hunyt el.

Az észak-egyiptomi térségből származó Tavadrosz püspököt két hete választották meg a helyi kopt keresztény közösség élére.

Az ügyvezető tevékenységben eddig is aktívan részt vevő, 60 éves püspök nevét - három jelölté közül - egy bekötött szemű gyermek húzta ki egy kristálykehelyből a kairói Szent Márk székesegyházban, ünnepélyes szertartás keretében. Az eljárás célja az volt, hogy a választásban minél inkább kizárják a politikai befolyásolás lehetőségét.

A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának körülbelül egytizede kopt. Az iszlám erősödésével az egyiptomi keresztények körében megnőtt a kiszorítottság érzése és a hátrányos megkülönböztetés miatti aggodalom. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítani a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.