Elutasítják a koalíciót a CDU/CSU-val

A német Zöldek megkezdik a választási felkészülést

Három napig tartó kongresszussal kezdik meg a felkészülést a jövő évi országos parlamenti választásra a német Zöldek.

2012.11.16 17:30MTI

A tanácskozás első, pénteki napján az ellenzéki párt vezetői még a gondolatát is elutasították annak, hogy koalícióra lépjenek a konzervatív CDU/CSU-val. A szociáldemokraták (SPD) természetes szövetségeseként számon tartott párt és a konzervatívok esetleges összefogása azt követően merült fel, hogy a Zöldek baloldali szárnyához tartozó Jürgen Trittin mellett meglepetésre Katrin Göring-Eckardt, a német evangélikus egyház zsinatának elnöke nyerte meg a két kampányvezető tisztség betöltésére kiírt pártválasztást az előző héten. 

Elemzők úgy értékelték, hogy az egyházakra erősen támaszkodó egykori keletnémet polgárjogi mozgalomból érkezett politikus sikere révén a párt nyithat a polgári közép és az Angela Merkel vezette konzervatív pártszövetség felé. "Világok választanak el minket a CDU-tól" - mondta Göring-Eckardt a Die Welt című lapban pénteken megjelent interjúban.
 
A hannoveri kongresszus nyitánya alkalmából adott számos többi nyilatkozatában is azt hangsúlyozta, hogy az ország előtt álló kérdések megoldásáról vallott nézetek különbsége miatt nincs meg a kellő alap az együttműködéshez, hiába is próbálják a választási vereségtől félő konzervatívok megkörnyékezni a Zöldeket. Cem Ödzemir, a párt társelnöke az elutasítás egy másik okára is rámutatott.
 
"A CDU erodálja partnereit" - mondta a politikus, utalva a konzervatívokkal közösen kormányzó liberális FDP választói támogatottságának meredek csökkenésére. Hozzátette, nem akarnak a konzervatívok partnerévé szegődni, ahhoz viszont szívesen hozzájárulnak, hogy "Angela Merkel regenerálódhasson az ellenzékben". A kongresszusi indítványok alapján a Zöldek a hagyományos környezetvédő profilt megtartva az arculat baloldali jellegét kiemelő programmal vághatnak neki a kampánynak. 

Várhatóan elfogadják majd azt az indítványt, miszerint be kell vezetni az óránkénti 8,5 eurós alsó bérhatárt, a Németországban nem alkalmazott minimálbérhez hasonló intézményt. A több mint 800 küldött várhatóan azt is megszavazza majd, hogy emeljék a Zöldek programjába a gazdagok nagyobb mértékű adóztatását és vezessék be a vagyonadót.

A párt elnöki és kampányvezetői tisztségét hagyományosan ketten töltik be, az ugyancsak évtizedek óta alkalmazott kvótarendszernek megfelelően legalább egyikük nő. A tisztújító kongresszuson a társelnökökről szombaton szavaznak, a tisztségeket jelenleg betöltő Cem Ödzemir és Claudia Roth az egyedüli jelöltek. 

Roth a kampányvezetői tisztségért is indult, és meglepetésre csak a negyedik helyet érte el. Több elemző, például Ines Pohl, a Zöldekhez közel álló Taz - Die Tageszeitung című napilap főszerkesztője szerint a tagság belefáradt, beleunt a pártot 2001 óta kisebb megszakításokkal vezető, igen temperamentumos politikusba, és Katrin Göring-Eckardt sikerének is inkább ez az oka, nem pedig a bázis értékrendjének állítólagos konzervatív irányú átalakulása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.