Véletlen

Elvágták az orosz űrközpontot és a nemzetközi űrállomást összekötő kábelt

Építőmunkások szerdán véletlenül elvágták az orosz főváros észak-keleti részén azt a kommunikációs kábelt, amely az orosz űrközpont és a nemzetközi űrállomás közötti kapcsolatot biztosítja.

2012.11.14 22:20MTI

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió beszámolója szerint egy időre megszakadt az összeköttetés; a kommunikációs kapcsolat a Moszkva környékén lévő koroljovi irányító központ és az űrállomás orosz modulja között "veszett el". Az orosz űrkutatási hivatal szóvivője azonban nem sokkal a kábelszakadásról szóló hír bejelentését követően cáfolta ezt, azt állítva, hogy nem vesztették el a kapcsolatot.

Alekszej Kuznyecov azt hangoztatta, hogy az űrközpontban átszervezték az űrállomással és a különböző polgári célú berendezésekkel való kapcsolattartást, így azok működését a Solkovszkoje sosszén (Selyem sugárúton) történt műszaki hiba nem befolyásolta.

A szóvivő az állami hírtelevízió azon értesülését is cáfolta, hogy a kábel elszakítása miatt veszélybe került a nemzetközi űrállomásról távozni készülő legénység jövő hétfőre tervezett visszatérése. Közölte, hogy ellenőrzik a helyzetet, a tervek pedig nem változtak.

A Szojuz TMA-05M jelzésű űrhajó az űrállomás orosz szakaszának dokkjához csatlakozott és november 19-én Jurij Malencsenko orosz, Sunita Williams amerikai és Hoside Aki japán űrhajóst szállítja vissza a Földre.

© RIA Novosti. Vladimir Rodionov


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.