A gép Szíriába tartott

Leszállásra kényszerítettek egy örmény repülőgépet Törökországban

Leszállásra kényszerítettek egy Szíriába tartó, humanitárius segélyt szállító örmény repülőgépet csütörtökön Törökországban, hogy átvizsgálják a rakományt.

2012.11.08 09:56MTI

 A gép a kelet-törökországi Erzurum repülőterén szállt le. Az átvizsgálás után az Antonov-12 típusú teherszállító gép folytatta útját, miután a török hatóságok nem találtak fegyvert a fedélzetén.
    
A gép Jerevánból tartott az észak-szíriai Aleppóba, a török hadsereg és a lázadók között dúló súlyos összecsapások színhelyére, a légitársaság közlése szerint 15 tonnányi élelmiszerrel a fedélzetén.
   
A török hatóságok október 15-én hasonlóan jártak el egy ugyancsak Szíriába tartó örmény repülőgéppel.
   
Nem sokkal korábban pedig a Syrian Air légitársaság Oroszországból érkező, orosz utasokat szállító gépét kényszerítették leszállásra Ankara repülőterén azzal a gyanúval, hogy fegyvereket és lőszert szállít Szíriába. Damaszkusz ezt határozottan tagadta, Moszkva végül annyit beismert, hogy a gép legálisan radarállomásokhoz való berendezéseket szállított.
   
Az október 15-én átvizsgált örmény gép segélyszállítmánnyal a fedélzetén szintén az észak-szíriai Aleppóba tartott, ahol nagyszámú örmény közösség él. A szíriai örmény kisebbség lélekszámát 60 ezer és 100 ezer közöttire becsülik.
   
Törökország és Örményország között az 1915-ös örmény népirtás nyomán kialakult viszály miatt nincs diplomáciai kapcsolat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.